Jaké při dietě jíst a kterým se vyhnout? Hodné a zlé sacharidy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jaké při dietě jíst a kterým se vyhnout? Hodné a zlé sacharidy

Co se stane, když budete jíst ovoce každý den?
Co se stane, když budete jíst ovoce každý den? (iStock.com)

Také roky slýcháte, že by mělo být omezení sacharidů základním kamenem úspěšné diety? Nemusí to ale být úplně pravda. Sacharidy mohou být i dobrým zdrojem energie. Je však důležité umět mezi nimi vybírat. Hlavně když se snažíte zhubnout.

Pozor na ty jednoduché Sacharidy se dělí na jednoduché a komplexní. Komplexní naše tělo pomaleji tráví a energii uvolňují postupně. Naleznete je v ovoci, zelené zelenině, celozrnném pečivu či otrubách. Jednoduché tělo stráví mnohem rychleji. „Obsahují prázdné kalorie, které se přeměňují na tuk, což při dietě nechceme. Navíc zvyšují podíl glukózy v krvi, takže se cítíme po takovém jídle unaveni,“ říká odbornice na zdravou výživu Michaela Salačová z Passion-Bars.cz

Kterým rychlým cukrům dát vale:

• klasickému bílému pečivu

• sladkým nápojům

• slazeným cereáliím

• sladkostem

Kdo může více mlsat

Optimální příjem cukrů má každý jinak daný – roli hraje věk, pohlaví, tělesná stavba, atd. Lidé s rychlejším metabolismem a větší svalovou hmotou si mohou dovolit vyšší příjem sacharidů. Platí to u těch, kteří vrcholově nebo velmi často sportují. I tak se doporučuje mít vyšší příjem sacharidů komplexních.

Tipy na zdravé sladké:

• Zařaďte sladké brambory

Sladké brambory neboli batáty sice mají malinko vyšší hladinu sacharidu (porce = cca 25 g sacharidů), mají ale nižší glykemický index. Zasytí na delší dobu, pomáhají regulovat hladinu krevního cukru a zrychlují tím funkci metabolismu – tedy pomáhají při hubnutí.

• Zdravé obiloviny

Vysazovat při dietě všechny obilniny není nutné. Výborná je třeba quinoa. Má vysoký obsah vlákniny a zároveň nízký glykemický index. Pomáhá tak udržovat hladinu cukru v těle v rovnováze a zrychluje metabolismus. Má také nižší obsah kalorií.

• Nebojte se vloček

„Velmi vhodné jsou ovesné vločky bohaté na vlákninu. Energii uvolňují postupně a na dlouho zasytí. Dopřejte si ovesnou kaši, vyzkoušejte je také při zahušťování těst a polévek, vyhnete se použití bílé mouky. Vhodná je i ovesná granola,“ doporučuje Salačová.

• Sušené švestky na trávení

I sušené švestky je dobré zařadit do jídelníčku. Naše babičky už odhalily jejich tajemství – zaženou chuť na sladké a podporují trávení, protože obsahují draslík, hořčík a vápník.

• Dýně bez rizika

I když má nasládlou chuť, vysokého cukru se nemusíte bát. Dýňovým pyré nahraďte tradiční přílohy. Navíc v sobě má spoustu vitaminu A, draslíku, ale také beta karotenu.

Přečtěte si
koliaska
27. 6. 2022 • 21:56

Super článek. Docela by mě ale zajímala jedna věc. Jaký máte názor na takové ty krabičkové diety? Já jsem se právě dívala, že tady v okolí se jich nabízí hodně, viz třeba http­s://en­tuzi­o.cz­/kra­bicko­va-dieta-ostrava/ Četla jsem si o tom něco na internetu a někdo s tím má dobré zkušenosti, jiní zase špatné. Já docela přemýšlím nad tím jestli to nevyzkoušet.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.