Nejdou kila dolů? Petr Havlíček o nejčastějších chybách v jídelníčku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejdou kila dolů? Petr Havlíček o nejčastějších chybách v jídelníčku!

Petr Havlíček radí se zdravou výživou a hubnutím.
Petr Havlíček radí se zdravou výživou a hubnutím. (Aha!)

Kdo se s výživovým odborníkem Ing. Petrem Havlíčkem (51) a Nedělním Aha! pustil do hubnutí, už na sobě jistě pozoruje nějaké výsledky. Kdo má ale pocit, že váha se nechce pohnout tím správným směrem, možná nevědomky dělá některou z dietních chyb. Pojďme se podívat, jaké to jsou.

„Když se člověk rozhodne změnit jídelníček k lepšímu, nemusí automaticky znamenat, že začne hubnout. Někdy se dokonce stane, že začne přibírat,“ upozorňuje Havlíček. Jaké jsou tedy nejčastější chyby, které člověk kvůli lepší postavě dělá? A jak se jich vyvarovat, aby tělo dostávalo všechny živiny a nehladověli jsme?

Málo bílkovin
Chyba, která patří k zásadním, je nedostatek bílkovin. Častým příkladem bývá na talíři velká porce zeleniny, trocha přílohy a malý kousek masa. Bílkoviny jsou v redukčním jídelníčku důležité hlavně proto, abychom neztráceli svalovou hmotu a nepřidělali si zdravotní problémy. Dále mají sytící schopnost, a proto nebudeme mít tak brzy hlad. Při přidání bílkovin v jídelníčku také často mizí chutě na sladké.

Vynechávání příloh a pečiva
Současným trendem je, že lidé ve snaze zhubnout vyškrtnou z jídelníčku veškeré přílohy i pečivo. Tak se sice zhubnout dá, ale přílohy a pečivo nejsou to, co může za kila navíc. Je to jen tím, že přestali přijímat určité množství kalorií. Tento způsob většinou není dlouhodobě udržitelný a ani zdravý. Naše tělo potřebuje sacharidy pro mozek a svaly. Zkusme tedy tyto potraviny nevynechávat, ale spíše si dávat pozor na jejich množství.

Přílišná restrikce
Když už se někdo dá do hubnutí, chce shodit co nejvíce kilogramů za co nejkratší čas. To ale není úplně správné. Ve výživě platí, že je důležitá systematičnost a odhodlání, jinak může přijít jo-jo efekt a rychle shozené kilogramy se nám vrátí o to rychleji. Není vhodné přehnaně snížit energetický příjem, ani si zakázat vše podle nás nezdravé. Příliš nízký příjem často vede jen k tomu, že budeme unavení a podráždění, a zákazy spíše vyvolávají to, že zakázané potraviny chceme o to více. Pokud na něco občas máme chuť, tak si to klidně dejme, pochutnejme si na tom a nic se neděje.

Špatně poskládané svačiny

Zrádné smoothie
V jídelníčcích je často objevují ke svačinám smoothies, velké množství oříšků nebo samotné ovoce. Pokud je toho správné množství nebo je to správně poskládané, tak zde není žádný problém. Ten ale nastává například u čistě ovocných smoothies, která se sice mohou někomu zdát jako vhodná svačinka, jenže obsahují velké množství rychlých cukrů (záleží na druhu ovoce). Proto není vhodné si dát 0,5l smoothie ve kterém je více kousků ovoce, než bychom byli schopni sníst. V případě ovocných džusů bez dužiny přicházíme i o vlákninu a vitaminy, které jsou hlavním důvodem, proč je ovoce prospěšné. Ideální by tedy bylo si připravit smoothie například z hrsti ovoce, kefíru a vloček.

Příliš mnoho ořechů
Velké množství oříšků je další častou svačinou. Oříšky jsou sice zdravé a plné rostlinných tuků, ale tady opět jako u každé jiné potraviny záleží na množství. Není vhodné sníst celý pytlíku oříšků, protože tím přijímáme až příliš velké množství tuků, vhodná by byla spíše hrst oříšků a bílý jogurt.

Samotné ovoce
Samotné ovoce se může jevit jako ideální svačinka. Tady není ani tak problém kvůli velkému množství přijaté energie, ale spíše kvůli tomu, že po samotném ovoci budeme mít brzy hlad nebo chutě a těžko vydržíme do večeře. Zkuste k ovoci přidat hrst oříšků nebo zakysaný mléčný výrobek a uvidíte ten rozdíl.

POZOR! Alkohol
Leckoho překvapí, že večerní popíjení vína u televize může být problémem, proč váha nejde dolů. Alkohol obsahuje tzv. prázdné kalorie, které tělu nedodají živiny, a zároveň obsahuje velké množství cukru. To neznamená, že bychom si občas skleničku vína po práci nebo na oslavě dát nemohli, ale určitě není vhodné alkohol popíjet denně ani obden. Po alkoholu navíc také míváme větší chutě na slané a tučné potraviny.

Večeře – recept: Vaječně muffiny se šunkou

2 vejce
40 g šunky
20 g nastrouhaného 30% eidamu
sůl
pažitku
2 plátky žitného chleba
30 g žervé

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Formičky na muffiny vyložíme šunkou. Přidáme sýr a do každé z nich opatrně rozklepneme vejce, posypeme eidamem a dochutíme solí. Pečeme 15 minut do zbělání bílků. Servírujeme teplé, posypané nasekanou pažitkou s 2 plátky žitného chleba namazaného žervé. Obsah: 892 kcal, 42 g bílkoviny, 54 g tuky, 65 g sacharidy

Přečtěte si
mbmb
25. 5. 2020 • 05:56

Přesný návod ale ať to pan Ing dá tlusté katerine

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.