Sledujte sblížení Venuše s Merkurem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sledujte sblížení Venuše s Merkurem

Merkur a Venuše nad Ještědem těsně před konjunkcí obou planet v roce 2005.
Merkur a Venuše nad Ještědem těsně před konjunkcí obou planet v roce 2005. (Foto J. Šíp, M. Gambec, P. Horálek/Astro.cz)

Nebeská podívaná se dnes odehraje na obloze v pravé poledne. Planeta Merkur se na obloze přiblíží na minimální vzdálenost k Venuši, a zdánlivě tak s ní splyne v jeden objekt.

K dennímu pozorování je nutné odstínit Slunce, což je možné například fotoaparátem či dalekohledem se speciálním filtrem. „Obě planety budou vysoko nad jihovýchodem a úhlová vzdálenost mezi nimi bude menší než jeden stupeň,“ říká astronom Martin Gambec. Konjunkci, při které budou oba objekty zdánlivě splývat v jeden, bude pak možné pozorovat během západu Slunce i po něm, kdy se planety zvednou výše nad obzor. Pohled skrz hledáček fotoaparátu s dostatečným přiblížením pak nabídne pohled na srpek Venuše, který nápadně připomíná dorůstající kotouč Měsíce.

S Měsícem v neděli
Pokud jste prošvihli dnešní sblížení Venuše s Merkurem, o nebeské divadlo zcela přijít nemusíte. Již v neděli se totiž na obloze sblíží také Venuše s naším Měsícem, což bude možné pozorovat pouhým okem během soumraku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.