Hubbleův dalekohled je na oběžné dráze už 30 let: Šilhavý teleskop | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hubbleův dalekohled je na oběžné dráze už 30 let: Šilhavý teleskop

Vypuštění z Discovery před 30 lety.
Vypuštění z Discovery před 30 lety. ( Foto NASA, ara)

Před třiceti lety vypustil raketoplán Discovery jeden z nejvýznamnějších kosmických projektů – Hubbleův vesmírný dalekohled. Za tu dobu přispěl k velké řadě objevů a v některých ohledech stále nebyl překonán. A sloužit může ještě dlouhé roky.

NASA ho chystala od roku 1968. Financování si zástupy astronomů na Kongresu vymohly masivní kampaní: otravovaly jednotlivé politiky, že ač lze na Zemi postavit větší a levnější teleskopy, těm vesmírným nepřekáží atmosféra, pohlcující hlavně ultrafialové a infračervené světlo. Napřed měl projekt startovat v roce 1983 a stát 400 milionů dolarů (dnes přes 25 miliard Kč), rozpočet pak vzrostl na dvanáctinásobek. Problémy byly s výrobou »těla« i vědeckých přístrojů. A pak roku 1986 vybuchl raketoplán Challenger a hotový teleskop čtyři roky čekal ve speciálním skladu. S náklady pomohla Evropská vesmírná agentura, i naši vědci tak mohou teleskop využívat 15 % času.

Křivé zrcadlo
Ani po slavnostním startu nebylo vyhráno. Ukázalo se, že dodavatel sice unikátní zrcadlo teleskopu vyleštil na neskutečnou přesnost 10 nanometrů, jenže do špatného tvaru. Dalekohled nemohl správně zaostřovat. Naštěstí byl na rozdíl od jiných zkonstruován pro průběžné opravy. Tři roky fungoval omezeně, než astronauti nainstalovali něco jako brýle. I při dalších čtyřech návštěvách přidávali modernější přístroje – naposledy roku 2009. Pak USA s raketoplány skoncovaly. Od té doby funguje bez oprav, zvažuje se možnost ho ještě navštívit s nějakou soukromou vesmírnou lodí.

Hlavní objevy
*Vesmír je starý 13,7 miliard (dřívější odhady byly 10 až 20 miliard) a jeho rozpínání zrychluje.
*Objev galaxie GN-z11 – nejvzdálenější pozorovaný objekt je od nás 13,4 miliardy světelných let daleko. Vidíme ji tak, jak vypadala »pouhých« 300 milionů let po velkém třesku.
*Galaxie Mléčná dráha má poloměr 129 tisíc světelných let a hmotu jako 1,5 bilionu Sluncí. *Ve středu většiny galaxií jsou černé díry.
*Jupiterův měsíc Ganymed má pod 150kilometrovou vrstvou ledu oceán slané vody.

POCTA OBJEVITELI GALAXIÍ
Američan Edwin Powell Hubble (1889 – 1953) prokázal existenci dalších galaxií, čili že Mléčná dráha není celý vesmír. A také přispěl k poznání, že se vesmír rozpíná, což vedlo i k teorii vzniku vesmíru velkým třeskem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.