Michal z Vyškovska přišel s úsměvným zlepšovákem roušek: Nasaďte si vlastní obličej | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Michal z Vyškovska přišel s úsměvným zlepšovákem roušek: Nasaďte si vlastní obličej

Roušku s vlastní tváří nosí i jeho kamarádka Monika.
Roušku s vlastní tváří nosí i jeho kamarádka Monika. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš)

Fantazii se meze nekladou, což platí i v době koronavirové. Důkazem je grafik Michal Vlasák (27) z Vyškovska, který přišel s originálním a úsměvným zlepšovákem roušek. Vytiskne vám na ně váš obličej!

Princip ústenek s potiskem spodní části tváře je poměrně jednoduchý. Nejdřív je třeba vyfotit si obličej ze tří stran, konkrétně jednou zepředu a dvakrát při pootočení o 45 stupňů. Pak už stačí jen změřit si šířku tváře pravítkem rovně, krejčovským metrem se zakřivením a snímky a údaje odeslat Michalovi.

Nanofiltry
Zručný grafik se postará o zbytek. „Rouška je dvouvrstvá. Vnitřní část je ze stoprocentní bavlny, vnější s fotografií z polyesteru. Dezinfikovat roušku lze doporučeným způsobem, tedy vypráním v 90 stupních a vyžehlením,“ hlásí Michal a upozorňuje, že jeho roušky jsou vhodné na prokládání nanofiltru. Byť cena není úplně lidová, jedna vyjde na 279 korun, mohou být ústenky s vlastním obličejem neotřelou vzpomínkou na éru, kdy si celé Česko povinně chránilo nos a ústa. „Je to super, díky takové roušce nebudu potřebovat kosmetiku,“ zní jedna z mnoha nadšených reakcí na sociálních sítích.

Covid-19 aktuálně
ČESKO: 6499 NAKAŽENÝCH, 173 MRTVÝCH A 1174 UZDRAVENÝCH
V době uzávěrky Aha! bylo potvrzeno, že v Česku onemocnělo koronavirem 6499 lidí. Nejvíce případů hlasí Praha a Středočeský kraj. V souvislosti s nákazou Covid-19 zemřelo 173 lidí, vyléčených pacientů je 1174.

LESY ZRUŠILY SAMOVÝROBU
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) musel zastavit zadávání těžby dřeva zájemcům na tzv. samovýrobu. Lidé vytěžené dřevo používali hlavně na topení a LČR zároveň pomáhali tím, že likvidovali souše a stromy zničené kůrovcem. Letos lesy plánovaly, že prostřednictvím samovýroby prodají přes 350 000 kubíků. Věří, že dosavadní jeden a půl měsíce trvající výpadek samovýrob celoroční záměr neovlivní.

LOUTKÁŘI AŽ V ŘÍJNU
Kvůli koronavirové hrozbě posunuli organizátoři o čtyři měsíce termín konání mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň. Nejstarší profesionální divadelní festival v ČR se místo 10. až 14. června uskuteční 14. až 18. října. „Skupovu Plzeň pořádáme jako bienále, proto ji nelze odložit o rok,“ zdůvodnil rozhodnutí šéf pořádajícího Divadla Alfa Jakub Hora. Program 34. ročníku této prestižní akce zůstává nezměněný.

ROZJEDOU BĚŽNÝ REŽIM
Pražský magistrát v pondělí obnoví běžné úřední hodiny. Přepážky ve Škodově paláci budou otevřené v pondělí mezi 12.00 a 17.00 a ve středu mezi 8.00 a 18.00. Stejně tak se do běžného režimu vrátí registry vozidel a řidičů na Vyšehradě, Bohdalci, Jarově, ve Vysočanech a v Praze 6. Nadále však zůstanou uzavřeny budovy Nové radnice na Mariánském náměstí a sousední Nová úřední budova na náměstí Franze Kafky.

ZKOUŠKY ON-LINE
Kvůli epidemii koronaviru se přesune termín srovnávacích zkoušek, které nahrazují nebo doplňují přijímací zkoušky na desítky vysokých škol, na 13. června až 11. července. Přibude také mimořádný on-line termín 30. května. Zkoušku přes internet budou moci dělat uchazeči i v řádných termínech, zaplatí ale dodatečný poplatek zhruba 270 korun.

MRTVÝCH VE WU-CHANU BYLO VÝRAZNĚ VÍC
V Číně už je skoro po epidemii, je čas na přesnější statistiky. Ve Wu-chanu, kde nákaza začala a měla i největší dopad, navýšili počet mrtvých o polovinu na 3869 lidí (a celočínská statistika tak stoupla na 4632). Kupodivu v počtu nakažených se »sekli« ani ne o procento, nová wuchanská statistika zní 50 333. Mnozí však soudí, že mrtvých mohlo být i desetkrát víc, čemuž by odpovídal nonstop provoz krematorií...

Zbraň proti Covidu-19? Darovaná krevní plazma!
Vakcína zatím není, léky se teprve testují. Naděje pro nemocné s koronavirem se ale může skrývat v krvi vyléčených, konkrétně v krevní plazmě. Tu už při léčbě úspěšně použili v Číně a v Itálii. Ve většině případů je virus poražen imunitním systémem nakaženého. Když ale něčí obranyschopnost v boji s Covidem-19 selhává, může přijít na řadu darovaná krevní plazma těch, co už nad ním vyhráli. „Rekonvalescentní plazma může být podána nemocným s infekčním onemocněním nebo může být použita pro výrobu léčivých přípravků,“ uvedli odborníci z centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu (SZÚ). A upozorňují na zahraniční úspěchy této léčby. „Data z epidemie SARS a předběžné údaje z Číny pro Covid-19 naznačují, že výsledky podání rekonvalescentní plazmy jsou slibné, zejména pokud zatím nejsou dostupné účinné antivirové léky a vakcína.“ Byť zatím neproběhly žádné větší studie, plazmu s protilátkami u nejtěžších případů už s úspěchem použili i lékaři v Itálii.

Co je krevní plazma?
Krevní plazma je tekutá složka krve. Má jantarově nažloutlou barvu. Obsahuje kromě jiného imunoglobuliny, tedy protilátky, které chrání před konkrétní prodělanou infekcí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.