Krutá bolest Žilkové: Obávaná nemoc jí vzala důležitou osobu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Krutá bolest Žilkové: Obávaná nemoc jí vzala důležitou osobu

Scénáristka Milena Jelínek s Veronikou Žilkovou.
Scénáristka Milena Jelínek s Veronikou Žilkovou. (Profimedia.cz)

Herečka si prošla v roce 2007 peklem, když přišla o sedmiměsíčního syna Melichara. Jen tři dny po jeho smrti odehrála v Divadle na Vinohradech dlouho připravovanou premiéru hry Adina. Autorkou byla Milena Jelinek (†85), slavná scenáristka, která teď podlehla komplikacím s koronavirem. Právě ta Veronice Žilkové v kritické době velmi pomohla. Její nedávný odchod tak herečku velmi zasáhl.

„Pláču....Milena byla velká umělecká osobnost a přítelkyně. Poprvé jsme se viděly na konkursu na Zapomenuté světlo a pak několikrát v jejím pražském bytě proti Židovskému hřbitovu“, vzpomenula herečka na roli, která jí v roce 1997 vynesla Českého lva za Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli.  Autorkou scénáře byla právě Jelinek.

V Adině pak Žilková ztvárnila titulní roli. Premiéra se tehdy odehrála i ve stínu hereččiny osobní tragédie. „Na premiéře životopisné hry Adina Mandlová, kterou geniálně napsala, mi pomohla překonat úmrtí syna,“ popisuje herečka. Katalyzátorem emocí pro ni byla scéna, kdy titulní hrdince umírá novorozená dcera, jak píše Blesk.cz.

„Adina byl původně filmový scénář, ale ani Češi ani Němci ani Angličané nechtěli dát na něj peníze. Měli k Mandlové negativní postoj. Milena i její, již dříve zesnulý manžel, byli úžasní lidé s velkým osobním příběhem. Milena byla nedoceněná česká emigrantka,“ dodává Žilková pro Blesk o zesnulé přítelkyni, která nemoci podlehla v USA.

Na rozhovor s Veronikou Žilkovou se můžete podívat zde: 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.