Člen Spirituál kvintetu Dušan Vančura (†82): ZABIL HO ZUB! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Člen Spirituál kvintetu Dušan Vančura (†82): ZABIL HO ZUB!

Dušan Vančura
Dušan Vančura (Zdroj: Profimedia )

Už je jasné, co bylo příčinou smrti zpěváka a kontrabasisty skupiny Spirituál kvintet Dušana Vančury. Ten ve čtvrtek náhle zemřel ve věku 82 let. Podle kolegů ho zabila sepse, která se v jeho těle rozjela kvůli neléčenému problému se zubem.

Jindy by takové potíže zubař během chvíle vyřešil, jenže strach z koronaviru udělal své. „Měl zánět zubu a vzhledem k současné situaci nešel k lékaři. Zánět se mu rozběhl a skončil sepsí organismu,“ řekl pro Seznam Zprávy člen kapely, moderátor ČRo Jiří Holoubek (44).

Zdrcení kolegů
Zakladatel Spirituálu kvintet Jiří Tichota (82), který jako první skon svého kolegy oznámil, je Vančurovým odchodem natolik zdrcený, že ani nezvedá telefon. Když zvoní, hlásí se do něj jeho manželka, zpěvačka skupiny Zdena Tichotová (65). „Manžel je velmi otřesený, sedí teď vedle a vyřizuje náležitosti okolo posledního rozloučení. Nepůjde to, aby mluvil, necítí se na to,“ řekla deníku Aha!. „Je to pro nás všechny obrovská rána,“ plakala a rozloučila se s námi do telefonu.

Bude pohřeb?
To, jestli bude mít zesnulý Dušan Vančura pohřeb a případně za jakých podmínek, to ostatní členové kapely se zpěvákovou rodinou právě ladí. Momentálně stále platí, že se posledního rozloučení může na jednom místě zúčastnit maximálně 10 lidí.

Turné dohrají
Spirituál kvintet zahájil 1. března sérii čtrnácti koncertů v Lucerně na rozloučení se svou šedesátiletou hudební kariérou. Stihl ale do vyhlášení nouzového stavu odehrát jen dva. Ostatní vystoupení přeložila skupina na září. A i přes úmrtí svého zpěváka je bude chtít odehrát. „Koncerty budou, ale s bolestí v srdci,“ napsal zakladatel Tichota.

Narodil se na Ukrajině
Dušan Vančura se narodil 9. prosince 1937 v ukrajinském Užhorodě. Dětství prožil v Dačicích, kde jeho otec – soudce – dostal po nuceném odchodu z Užhorodu místo. Právě v Dačicích začal chodit na hodiny klavíru. Jako gymnazista v Pelhřimově pak složil své první písničky a oblíbil si symfonickou hudbu. Jako inženýr elektrotechnik 25 let pracoval ve výzkumu počítačů. Od roku 1964 pak spolupracoval se skupinou Spirituál kvintet, jejím stálým členem se stal v roce 1969 a koncertoval s ní až do své smrti.

Písním vdechl život
Ve své vzpomínce na Facebooku Spirituálu kvintet zakladal kapely Jiří Tichota napsal: „Celé generace si ještě budou zpívat Dušanovy texty a písničky, kterým vdechl život, pouštět jeho nahrávky, smát se jeho nápadům a originálnímu vtipkování. Pro nás odchází kamarád a my jsme hrdi na to, že nám bylo dopřáno jeho kamarádství si zblízka užívat!“

Manželka: Odešlo mé druhé já
Na Facebooku se ke skonu svého muže vyjádřila také Vančurova manželka Zuzana. „Odešel mi nejbližší člověk, mé druhé já. Prožila jsem s ním dvaadvacet let opravdového štěstí, života v lásce a vzájemné úctě. Jsem za to vděčná a každému bych přála alespoň kousek toho, co jsme měli my dva. Teď je to pro mě nesmírně těžké a moc to bolí. Mějte se mnou trpělivost, snad jednou zase začnu normálně žít. Děkuju taky za všechny nabídky pomoci, je krásné vidět, jak mnoho máme opravdových přátel.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.