Fanoušci, zatlačte slzu! Spirituál kvintet končí po 60 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Fanoušci, zatlačte slzu! Spirituál kvintet končí po 60 letech!

Spirituál kvintet
Spirituál kvintet (Spirituál kvintet)

Dnešní den nazývá zakladatel Spirituál kvintetu Jiří Tichota (84) »začátkem konce«. Legendární kapela totiž startuje v pražské Lucerně turné 13 koncertů a po 60 letech definitivně končí!

Velkolepou oslavu svých šedesátin Spirituál kvintet kvůli covidu odkládal rok a půl. Mezitím přišel o svého zásadního člena Dušana Vančuru (†82). Zpěvák, textař a kontrabasista se tak bál covidu, že odkládal návštěvu zubaře, dostal sepsi a v dubnu zemřel. „Bez Dušana budeme velmi oslabení, ale snad jsme pořád v plné síle. Po roce a půl jsme teď měsíc denně zkoušeli několik hodin,“ svěřil Tichota. A protože za 60 let Spirituálu odešlo tam nahoru spousta jeho členů v čele s Karlem Zichem (†55) nebo Františkem Nedvědem (†73), kapela hned na začátku koncertů vzdá všem hold.

Skončit se musí

„Na plátně proběhne projekce všech našich členů, kteří s námi už nejsou, ať už žijí, nebo nežijí. Všichni Spirituálu něco dali. Každý z nich chvilinku zazpívá,“ komentuje Tichota. Fanoušci uslyší nejslavnější písně, které hráli na téměř deseti tisících koncertů. „Končíme, protože se někdy skončit musí. Hudba je ale pro nás dál, jako v jiných dobách, věcí naděje, tak si držme palce!“ zdůrazňuje poslední žijící člen původní sestavy.

Folkový svět slaví 18. dubna 2017 kulaté 80. narozeniny zakladatele Spirituál kvintetu Jiřího Tichoty. 

Video se připravuje ...

Jednou budem dál

Tichota se nejvíc těší na písně Za svou pravdou stát, Až se k nám právo vrátí nebo We shall overcome (Jednou budem dál), tedy songy, které v listopadu 1989 zpíval Spirituál z balkonu pražského Melantrichu a o rok později si tyto písničky opět na Václaváku se členy Spirituálu na pódiu zazpívali prezidenti George Bush st. (†94) a Václav Havel (†75). „Kapela u nás hrála také pro Billa Clintona. Prezident Havel Spirituál miloval. Škoda že končí, mají do posledního místa vyprodáno. Naplnili by čtyři O2 areny po sobě, oni ale dávají přednost komornímu prostředí a staré dobré Lucerně,“ říká producent koncertů Tomáš Ságl.

Škatulata, hýbejte se!

Skupina byla založena roku 1960 jako mužské kvarteto. V roce 1969 do ní vstoupili Dušan Vančura, Karel Zich. Po odchodu Zicha v roce 1974 Spirituál začal vystupovat s bratry Janem a Františkem Nedvědy. Když odešli, Zich se vrátil a po jeho smrti (2004) byla kapela doplněna Jiřím Holoubkem. V roce 2011 skončila Irena Budweiserová, přidal se Pavel Peroutka.

Blesk Podcast: Čím František Nedvěd uhranul posluchače?

Video se připravuje ...

 

 



Přečtěte si
mbmb
10. 9. 2021 • 07:30

Vědět kdy skončit neumí kazdy

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.