Nejslavnější tuzemská dechovka Moravanka po 50 letech končí. Proč? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nejslavnější tuzemská dechovka Moravanka po 50 letech končí. Proč?

Kapela Moravanka končí.
Kapela Moravanka končí. (archiv Moravanky)

Slavná Moravanka po půlstoletí skončila! Legendární dechová kapela naposledy vystoupila se svým kapelníkem a zakladatelem Janem Slabákem (80) ve středu v Lomnici na Brněnsku. A nebyl to tak úplně dobrovolný konec. Stejně, jako zcela dobrovolný nebyl ani Slabákův začátek v Moravance.

Slabák byl k ukončení legendární kapely donucen nejen svým věkem, ale i pandemií covidu-19. „Člověk by měl vědět, kdy odejít, kdy to ještě hraje, to je důstojný konec,“ je přesvědčen kapelník a trumpetista, který stál v čele Moravanky úctyhodných 50 let. Příští rok mu bude jednaosmdesát, zdraví už tolik neslouží a každé vystoupení ho už unavovalo. „To mě přimělo, abych uvažoval o konci kapely. Potom přišla pandemie, my koncertovali stále míň a míň, a bylo rozhodnuto,“ svěřil se Slabák.

Vítězná kapela roku Mirai: Jsem vyděšený, nedokázal jsem to přijmout, říká Navrátil

Video se připravuje ...

„Nevěřil jsem ale, že umět skončit je tak moc těžké...“ přiznal. Loučení se neobešlo bez slz. „Je to blbý. Jako když umřete a jste pořád živý. A takto jsem to neprožíval jenom já, ale všichni muzikanti,“ prohlásil po posledním koncertu viditelně dojatý kapelník. Smutkem se sotva držel na nohou. Naštěstí měl po svém boku jako vždy manželku Ivanu (71). „Pokud ta kapela ještě může podat adekvátní výkon, a to zatím – klepu na dřevo – dobře hraje, tak si myslím, že to je takový důstojný konec. Opravdu souhlasím s tím, že člověk musí vědět, kdy odejít,“ zdůraznila Slabáková, jež s Moravankou vystupovala jako zpěvačka.

Morava, Morava

Moravanka vznikla v roce 1971, kdy dal trumpetista Jan Slabák dohromady 11 profesionálních muzikantů, svých kolegů ze Státní filharmonie Brno. Jak sám jednou přiznal, vlastně neměl na vybranou. Dostal sice unikátní nabídku k Berlínským filharmonikům, ale protože státní zájem bylo vytvořit kvalitní dechovku, nebylo mu dovoleno vycestovat. Jak ale později přiznal, nakonec byl rád, že byl k založení Moravanky vlastně donucen. A tak jako jedna z prvních vznikla v Moravance písnička, kterou o několik týdnů později zahrál i Československý rozhlas. „To byla moje orchestrální skladba, protože jsem hrozně chtěl udělat znělku. Na »Morava, Morava« jsem udělal takovou virtuózní polku,“ zavzpomínal později Slabák.

Kapela Alphaville na festivalu v Karlových Varech a jejich tři hity: A Victory of Love, Sounds Like a Melody a samozřejmě Forever Young

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mbmb
31. 12. 2021 • 08:46

PF 2022 lepší skončit slavne, než otravovat jako k.g.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.