Koronavirus a krize: Co zdraží a co zlevní v supermarketech! A další aktuality | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Koronavirus a krize: Co zdraží a co zlevní v supermarketech! A další aktuality

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Reuters)

Koronakrize hýbe cenami v obchodech. Češi už nyní platí více za ovoce a zeleninu. A bude hůř. Z peněženek mohou nákupy lidem vytáhnout až třikrát tolik. Je ale i zboží, které kvůli šíření nemoci Covid-19 zlevní. Odborníci prozradili deníku Aha!, na co se máme připravit.

S příchodem jara každoročně roste cena ovoce a zeleniny. Není totiž sezona, takže se většina produktů dováží ze zahraničí, hlavně ze Španělska a Itálie. Podle odhadů však teď podraží velmi výrazně. „V zemích západní Evropy chybí mnoho sezonních pracovníků na sklízení ovoce a zeleniny. Kvůli restriktivním opatřením proti šíření koronaviru hrozí, že některá úroda vůbec nebude sklizena. To by znamenalo méně ovoce a zeleniny na trhu, a tím pádem i vyšší ceny,“ vysvětluje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Totéž si myslí i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza a dodává: „Lidé oproti běžným cenám budou platit až třikrát víc.“

Masu přidá cesta

Zdražovat také v příštích týdnech a měsících může maso a uzeniny. Podle Prouzy bude na vině hlavně doprava. „Prodražuje se logistika, protože kvůli přijatým opatřením kamiony někde stojí na hranicích, cesta jim trvá mnohem déle než před koronou, a to samozřejmě zvedá cenu dopravy a promítá se i do koncové ceny,“ říká prezident svazu. U ostatního zboží, jako u pečiva, mléčných výrobků či třeba těstovin, se ale zdražovat prý nijak zásadně nebude.

Levné elektro i auta

S cenou dolů naopak budou muset jít obchodníci především u elektroniky a domácích spotřebičů. „Prodejci bílé techniky zažívají obrovský propad v tržbách. Lidé totiž v krizových dobách odkládají nákupy dražších produktů. Nevědí, co přinese budoucnost, a proto šetří. Do budoucna se tak dá očekávat, že výrazně zlevní, aby prodali zboží, o které není nyní moc velký zájem,“ říká Křeček. Podobné to má být také u aut. „Kromě toho, že mnohé automobilky přestaly vyrábět, tak rovněž téměř přestaly prodávat nová vozidla. Lidé navíc odloží nákup na později. Výsledkem bude výrazné zlevňování automobilů, aby prodejci zvýšili zájem o nákupy vozidel,“ dodává.

Co Češi nejvíce kupují ve stavu nouze: Košíkům vládnou citrony, droždí a alkohol!

Koronavirus a stav nouze změnil naše stravovací návyky. Kvůli vitaminům se zvýšil zájem o zeleninu a ovoce. Velký dopad mají také uzavřené restaurace a hospody. Podle průzkumu Aha! si lidé alkohol kupují domů. Na počátku epidemie lidé nakupovali zásoby ve velkém, jednalo se především o trvanlivé potraviny. Nyní se situace uklidnila a zákazníci dávají přednost čerstvému zboží. Potravinové řetězce se shodly na tom, že je vyšší poptávka po zelenině a ovoci. „Obecně je největší zájem o citrusové plody z důvodu vysokého obsahu vitaminu C, u některých druhů je meziroční poptávka až dvojnásobná,“ vysvětlil mluvčí Penny Tomáš Kubík. Češi také začali doma více vařit a péct. Kupují čerstvé maso, mléčné výrobky a suroviny na pečení, zejména droždí. Po uzavření hospod a restaurací se lidé alkoholu nevzdali a popíjejí doma. Výrazně vyšší zájem o alkoholické nápoje zaregistrovala většina obchodů. „V minulých týdnech nakupovali zákazníci více víno i tvrdý alkohol. O desítky procent vzrostl také prodej piv,“ řekla mluvčí Lidlu Zuzana Holá. Společně s alkoholem si pak zákazníci dopřávají ve větší míře také pochutiny, jako například chipsy, sušenky či oříšky.

Pánové řeší vousy

Změna se netýká pouze potravin a nápojů. V obchodních řetězcích zaznamenaly zvýšený zájem také o kosmetické zboží. „Ve srovnání s lednem stouply prodeje o více než 100 % třeba u zastřihovačů vousů,“ řekl Aha! mluvčí Teska Václav Koukolíček. Pánové tak převzali práci holičů a o vousy se nyní starají sami doma.

Tabulky s cenami najdete v tištěné verzi Aha!

SENÁT: Stát má ručit za dlužný nájem

Senátoři vzali v ochranu pronajímatele. Kdo nebude moci kvůli koronavirové krizi platit nájem, má dostat odklad až do konce roku. Jenže senátoři chtějí, aby za toto dlužné nájemné ze čtyř pětin ručil stát. Majitelé nemovitostí nemají podle senátorů zákonem zaručeno, že jim dluh nájemce v potížích skutečně zaplatí. Prosadili proto do zákona, který má odklad placení umožnit, státní záruku. A to přesto, že ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (49, za ANO) byla proti. Namítala, že by se nájemci s pronajímateli mohli dohodnout a nechat 80 procent nájemného zaplatit stát. Nyní bude muset předlohu znovu posoudit Sněmovna. Ta může návrh Senátu přehlasovat nadpoloviční většinou všech poslanců a teprve potom může normu podepsat prezident. O jeden hlas pak včera v horní komoře prošla novela, která zavádí povinnost zprostředkovatelů turistického ubytování v soukromí typu Airbnb sdílet s úřady informace o uzavřených smlouvách. Mimo jiné to může pomoci ve vyhledávání kontaktů s člověkem nakaženým koronavirem. Horní komora také včera schválila úlevu pro cestovní kanceláře. Ty budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich mohou lidem vydávat poukazy. Na odložené platby by měla do 31. srpna 2021 platit tzv. ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukázku nevyužijí, pak budou mít nárok na vrácení peněz.

Kdo z rodičů dětí na dávku dosáhne i po 25. květnu? Maláčová: Zvyšme ošetřovné!

Ošetřovné, které budou muset ještě několik týdnů rodiče školáků čerpat, se má zvýšit. Navrhla to ministryně práce Jana Maláčová (38, ČSSD). Využít ho budou moci ale i ti, jejichž děti i po omezeném otevření škol podle daných pravidel do lavic neusednou. Rodiče dětí do 13 let nyní čerpají ošetřovné po celou dobu, kdy zůstanou školy zavřené. Jeho výše je 60 procent takzvaného denního vyměřovacího základu. Maláčová to ale chce změnit. Pro Aha! potvrdila, že ve středu navrhla zvýšení ošetřovného na 80 procent. Platit by podle ní mohlo zpětně od 1. dubna. Návrh projedná v pátek vláda a Sněmovna by ho mohla dostat už příští týden. Nárok na ošetřovné ale rodiče přestanou mít, jakmile se školy na prvním stupni otevřou, což má být 25. května. Protože se tak ale stane ve speciálním režimu, budou existovat výjimky, které na dávku budou mít dál nárok. Rodiče totiž budou moci poslat dítě do školy, jen pokud podepíšou čestné prohlášení, že není rizikové a nikdo takový v domácnosti nežije. Pokud ale v prohlášení například uvedou, že žijí ve společné domácnosti se seniory nebo někdo z rodiny bývá často nemocný, budou moci podle ministryně čerpat ošetřovné dál. „Pokud děti nesplní regulace ministerstva školství mládeže a tělovýchovy od 25. května a nebudou chodit do školy, tak budou mít na ošetřovné nárok,“ uvedla Maláčová. Naopak – pokud si rodiče nechají dítě doma a do čestného prohlášení uvedou, že je zdravé a nežije v rizikové domácnosti, nárok na ošetřovné jim zanikne.

Čech požádal Polku o ruku!...přes zavřenou hranici

Zavřené hranice Český i polský Těšín natvrdo rozdělily. Lidé si přes hraniční řeku Olši psali vzkazy plné stesku. Teď však oba břehy žijí zásnubami mezi Čechem a Polkou!

Dosud na nafocených transparentech stály nápisy jako »Stýská se mi po tobě, Čechu!« a »Chybíte nám, Poláci!«. Teď obě části Těšína sledují nezvyklou romanci. Na české straně vyvěsil neznámý muž transparent pro vyvolenou v Polsku. „Agnieszko, moje princezničko, vezmeš si mě?“ stojí na něm. Romantické vyznání nenechalo nikoho chladným a lidé se na sociální síti pídili po reakci přítelkyně. „Mohu potvrdit, že Agnieszka řekla »ano«!“ vzkázal z Polska diskutér Stefan Mańka.

Naděje pro Česko? První den bez oběti!

Konečně nula! Po třech týdnech, kdy počty mrtvých každý den rostly, se ve středu zastavily. Covid-19 si ten den nevyžádal žádnou oběť. „Poprvé za období od 23. března nikdo s nemocí nezemřel. Padl také rekord v počtu vyšetření. Ve středu bylo provedeno 8332 testů, celkově již 146 004,“ potvrdil na svém Twitteru i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). První oběť si koronavirus v Česku připsal 22. března. Od 24. března pak smutná čísla rostla každý den. Do včerejšího večera zemřelo 169 lidí. Více než 35 procent z nich bylo starších 85 let, třetina pak byla ve věkové kategorii 75 až 84 let. Na Covid-19 zatím nezemřel nikdo mladší 25 let.

 

Češka (30) nemůže Češka (30) z lodi na pobřeží: Uvězněna na palubě!

Až 90 tisíc námořníků na světě uvázlo kvůli pandemii koronaviru na lodích a nesmí je opustit. Mezi ně patří i Češka Sarah Michelle Gerber (30). Nikdo jí prý nedokáže pomoci. Výletní loď kotví nedaleko pobřeží Floridy. Do přístavu je sice pustí, ale jen na krátkou chvíli a nikdo nesmí opustit palubu. Po doplnění zásob musí loď zpět na širé moře. „Svět na nás námořníky zapomněl. Je to šílené. Ráda bych se dostala domů, ale prý to není možné,“ řekla Aha! Sarah. Několikrát už prý kontaktovala vládní činitele, pomoc u nich ale nenašla. „Přitom všichni na lodi jsme zdraví. Jiné lodě jsou na tom hůře, někde mají i mrtvé,“ líčí dívka. „Čekáme na moři jako vyvrženci a nevíme, co s námi bude,“ dodává.

Zbývá 180 Čechů

V úterý do Česka přiletělo 300 českých občanů repatriovaných z Austrálie a Nového Zélandu. Podle informací ministerstva zahraničních věcí šlo o poslední plánovaný let. Během jednoho měsíce se zpět do vlasti povedlo dopravit 5082 Čechů. O pomoc s návratem žádá už jen 180 Čechů, kterým chce ministerstvo návrat zajistit v rámci evakuačních letů jiných států.

Švédsko sklízí »plody« za život bez omezení: 170 mrtvých za den! Jako u nás za celou pandemii!

Pandemie nemoci Covid-19 si ve Švédsku vyžádala už více než 1000 životů. Ve skandinávské zemi, která proslula svým silně liberálním přístupem k boji s koronavirem, se dosud nakazilo 11 445 osob. Švédsko už evidovalo i rekordních 170 mrtvých za den, což je víc než českých obětí koronaviru dohromady. Ve skandinávském království neexistuje omezení pohybu obyvatelstva mimo domov, denně a všude jsou k vidění plné restaurace bavících se hostů bez roušek. Mezi dosud nejpřísnější opatření proti šíření viru přijatá ve Švédsku patří zákaz shromažďování více než 50 osob a zákaz návštěv v domovech seniorů. 

Ruský epidemiolog varuje před rychlým nárůstem: Moskva bude jako New York!

Ruské hlavní město se co nevidět může octnout v podobné koronavirové krizi jako New York, aktuálně nejhůř postižená metropole světa. Obává se toho přední ruský virolog Sergej Neťosov (66) z Novosibirské státní univerzity a někdejší dlouholetý vedoucí ve výzkumáku Vektor. „Okružní ulice Sadovoje kolco v Moskvě bývá nacpaná stejně jako Manhattan, lidé se aktivně stýkají, chodí ven jíst i třikrát denně... To jsou vhodné podmínky pro šíření choroby,“ cituje ho deník Daily Mail. „Zatím vidíme jen vrchol ledovce a netušíme, kolik máme nakažených bez příznaků. Počty mrtvých odrážejí ty, kteří se nakazili před dvěma, třemi, čtyřmi týdny,“ konstatuje Neťosov. Včera Moskva registrovala 16 146 případů, spolu se třemi tisíci dalších v Moskevské oblasti to jsou dvě třetiny statistiky celého Ruska. Ty prudce rostou každým dnem. Od středy se po Moskvě, ať autem, nebo hromadnou dopravou, smí občané pohybovat jen s propustkou. Přísné kontroly vytvářejí extrémně dlouhé zácpy i fronty na metro.

Vědecká studie: Tloušťka je horší než rakovina!

Vyšší věk a obezita jsou nejrizikovější faktory při onemocnění koronavirem. Ukázaly to dvě aktuální studie na pacientech v USA. Přemíra tuku v těle ohrožuje pacienty víc než kouření. Podle dvou studií provedených Newyorskou univerzitou na 8000 pacientech je nejrizikovějším faktorem věk nad 65 let. Takoví pacienti tvoří zhruba polovinu zkoumaných těžce nemocných. Co se ale zdravotního stavu týče, je nejhorším faktorem obezita. A k těžkému průběhu podle vědců přispívá víc než kupříkladu plicní či kardiovaskulární choroby, nebo dokonce rakovina. U pacientů mladších 60 let mají obézní (BMI nad 30) podle výzkumu dvakrát větší šanci, že budou vyžadovat hospitalizaci nebo plicní ventilaci. Kupříkladu u kouření vědci nezaznamenali na průběh nemoci žádný vliv. Podle jedné čínské studie kuřákům dokonce hrozí menší riziko, že virus chytnou.

Koronavirus + obezita = komplikace!

Podle předního českého obezitologa z VFN Praha doc. MUDr. Martina Matoulka už sama obezita zvyšuje riziko hospitalizací. „Obezita spolu s onemocněním Covid-19 více než dvakrát častěji znamená hospitalizaci a cca 1,7x zvyšuje úmrtnost,“ říká docent Matoulek. Je totiž velmi náročné po delší době pacienta s vyšším stupněm obezity vrátit zpět k přirozenému dýchání poté, co za něho nějakou dobu pracuje ventilátor, a tak došlo k ochabnutí dýchacího svalstva. „Z jiných studií vyplývá, že obezita ve spojení s koronavirem je hodně riziková u mladých lidí. Naopak u starších mírná nadváha může být i výhodou. Při BMI nad 30 je však už riziko u takto obézních opravdu velké,“ varuje Matoulek.

Pozor! Můžete přibrat až 8 kilo!

Už více než měsíc fungujeme všichni v nouzovém stavu. Mnohým z nás se naprosto změnil denní režim. Místo doprovázení dětí do škol a školek a jezdění do práce řešíme domácí výuku. Mnoho z nás pracuje z domova, další jsou v karanténě. A čas trávený doma a bez pohybu si někteří zpestřují větší konzumací jídla a alkoholu. Odborníci ale varují, že mnoho lidí přibere na váze. Někdy až 8 kilo, podle doby trvání současné situace.

Covid-19 aktuálně

ČESKO: 6359 NAKAŽENÝCH, 169 MRTVÝCH A 972 UZDRAVENÝCH

V době uzávěrky Aha! bylo potvrzeno, že v Česku onemocnělo koronavirem 6359 lidí. Nejvíce případů hlasí Praha a Středočeský kraj. V souvislosti s nákazou Covid-19 zemřelo 169 lidí, vyléčených pacientů je 972.

NOVÝ LÉK Z JAPONSKA

Slibný lék proti koronaviru! Do Česka míří japonský přípravek Favipiravir. Část dávek bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (33, za ANO) Japonsko darovat, zbytek se výrobci zaplatí. Medikament budou podávat nejprve ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

VIRUS POHLTIL IRIS

Těžce zkoušený nákazou je Domov pro seniory Iris v Ostravě-Mariánských Horách. Covid-19 už byl potvrzen u 33 klientů a 10 zaměstnanců. „Zatím situaci zvládáme, ale už nám nesmí onemocnět žádná zdravotní sestra,“ uvedl ředitel Michal Mariánek.

STŘÍKAL BEZ ROUŠKY

Vztekle reagoval motorista (32) v automyčce v Havířově-Podlesí, když jej slušně vyzvali, aby si nasadil roušku. Místo toho obsluhu zkropil vodou z tlakové pistole a ujel. Policie jej vypátrala a čeká ho tučná pokuta, navíc byl nahlášen hygienikům.

POHŘBY BEZ INSTRUKCÍ

Nejsou jasně nastavená pravidla, jak například nakládat s lidmi, kteří doma zemřeli na Covid-19! Zástupci pohřebních služeb si stěžují na nedostatek informací i ochranných pomůcek. Podle nich ministerstvo pro místní rozvoj v posledních týdnech vůbec nekomunikuje.

ZÍSKÁ VYZNAMENÁNÍ?

Stál u zrodu léku Remdesivir proti ebole, který se experimentálně testuje proti koronaviru. Úpěchů českého biochemika Tomáše Cihláře (na snímku) si cení poslanci hnutí STAN, kteří navrhují, aby letos získal státní vyznamenání. „Můj velký obdiv i respekt si zaslouží, stejně jako celá řada dalších lidí, kteří bojují za naše zdraví,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.