Takhle jsme prožívali (koronavirové) Velikonoce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Takhle jsme prožívali (koronavirové) Velikonoce!

Anetka s Klárkou měly pro každý případ obarvených pět vajíček. Ostatní byla čokoládová
Anetka s Klárkou měly pro každý případ obarvených pět vajíček. Ostatní byla čokoládová (Foto Aha – Slávka Červená)

Pomlázka, vajíčka nebo pár štamprlat, to vše neodmyslitelně patří k Velikonocům. Jenže letošní plány nám všem zhatil koronavirus. I tak si ale Češi oblíbené svátky užili...

Češi prožili Velký pátek, Bílou sobotu, nedělní Boží hod velikonoční a Velikonoční pondělí letos v jiném rozpoložení. I když jim vládní opatření zakázalo chodit s pomlázkou, slunečné počasí je dostalo do ulic. Plno lidí bylo na cyklostezkách, v parcích, na jedno »orosené« je vylákala i otevřená výdejní okénka. Koledníci během pondělí šlehali s pomlázkou obvykle jen v rodinném kruhu. Jaký dopad bude mít ovšem toto velikonoční venčení na pandemii koronaviru, se ukáže zhruba za týden.

Vymrskali jen maminku
Smutné Velikonoce prožila letos rodina Stávkova z Němčiček na Břeclavsku. Milovníci tradic a folkloru, manželé Jiří a Šárka se syny Kryštofem (vpravo) a Františkem, si kvůli opatřením proti šíření koronaviru museli udělat soukromé Velikonoce doma. Dnes mohli synové, kteří si i s otcem pro tuto příležitost oblékli své kroje, vymrskat jen svoji maminku.

Rodina v Buchlovicích si poradila s Velikonocemi: Zajíce a vajíčka hledali na zahradě!
Vyšlehat pomlázkou spolužačky a kamarádky nebylo včera možné ani na Moravě, a tak jindy tašky plné vykoledovaných sladkostí zely prázdnotou. Někde si ale uměli poradit. Například v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. „Aby kluci nepřišli zkrátka, inspirovala jsem se tradicí v Americe a Anglii. Než vstali, poschovávala jsem na zahrádce na různých místech zajíčky, vajíčka a další dobroty,“ řekla Dana Ondrůšková (45) z Buchlovic. „Bylo to jiné a docela zábavné. Bohužel spolužačky a kamarádky musíme vyšlehat až příští rok,“ konstatoval Kryštof Kadeřábek (14). „S bráchou jsme docela dlouho hledali. Dřív jsme chodili po šlahačce i půl dne a každý si přinesl plný batoh cukroví. Dnes toho máme míň, ale stačí to. Mamka nám toho dala dost,“ pochvaloval si bráška Filip (7).

Bude pomazánka
Anetka Marková (9) z Buchlovic oslavila v neděli narozeniny a včera by ji čekala pomlázka. „Žádní kluci nepřijdou, ale mně to teda vůbec nevadí,“ usmívala se. „Pár vajíček jsme ale s mamkou a sestřenicí Klárkou (9) obarvily, protože to děláme každý rok. Taky barvívám s babičkou. To i dvacet vajíček. Ona má slepice,“ pokračovala Anetka. „Vajíčka asi zůstanou, tak se těším na vajíčkovou pomazánku. Máme ji moc rádi,“ konstatovala.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.