Česko se vrací do normálu, ale: Kdo a jak bude chránit seniory? A další aktuality | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Česko se vrací do normálu, ale: Kdo a jak bude chránit seniory? A další aktuality

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk:Zbyněk Schnapka)

Česko se probouzí! Už známe jízdní řád, jak se bude do země vracet život. Jenže koronavirus nikam nezmizel a nezmizí. Aby bylo možno »povolovat šrouby«, musíme se dál chovat disciplinovaně, varuje epidemiolog Rastislav Maďar.

Otevřou se postupně fitcentra, obchody, restaurace... Nemůžete se dočkat, až bude všechno jako dřív? Odhodíte roušku, vyrazíte na výlet, navštívíte babičku a dědu a pak uspořádáte velkou oslavu s rodinou či kamarády? Tak to si nechte rovnou zajít chuť! Koronavirus je tady stále, a především starším a lidem s jinými nemocemi dál hrozí vážné nebezpečí.

Epidemie trvaly roky

„Klíčové je, aby se lidé chovali zodpovědně, tak jako dosud. Proto, abychom mohli opatření postupně uvolňovat, musíme být dál disciplinovaní. Vím, že se to zdá dlouhé, ale pandemie v historii lidstva trvaly i několik let. Koronavirus je s námi pár měsíců,“ vysvětluje epidemiolog Rastislav Maďar, koordinátor pracovní skupiny pro řízené uvolňování karantény při ministerstvu zdravotnictví.

K babičce s rouškou

Rizikové skupiny obyvatel – tedy seniory a chronicky nemocné – musíme dál chránit. I když se pravidla karantény postupně uvolňují. „Pokud to nemůže někdo vydržet bez prarodičů, ať alespoň na návštěvě sedí od sebe co nejdál a obě strany mají po celou dobu roušky,“ říká epidemiolog. Ještě lepší by bylo, kdyby se za těchto opatření setkali například na zahradě. Vážně nemocné příbuzné by pak lidé neměli osobně navštěvovat vůbec.

Můžou se vrátit

Všechno bychom naopak měli dodržovat i nadále. „Mýt si často a správně ruce, hlídat si odstupy, nosit roušku,“ vypočítává Rastislav Maďar. Pokud se lidé utrhnou ze řetězu a koronavirus se začne šířit rychleji než nyní, s uvolňováním karantény bude konec a znovu se vrátí přísná opatření. 

I rýma je riziko

„Úplně nejdůležitější je, aby nikdo s žádným respiračním onemocněním nechodil mezi lidi,“ říká Maďar. Neexistuje říct si – to je jen rýma. Každý, kdo bude mít pocit, že na něj něco leze, by se měl od prvního okamžiku chovat, jako by měl koronavirus. Těžký průběh Covid-19 může totiž postihnout i mladého, zcela zdravého člověka plného síly. Přecházet jakékoliv nachlazení tak může být v současnosti životu nebezpečné. „V tomhle jsou lidé už rozumní a nemocný člověk, který chodí do práce, teď není považován za žádného hrdinu,“ myslí si Maďar.

Lékaři varují: Pomoc není 

Jediné, co pro své blízké a sebe můžeme udělat, je dodržovat bezpečnostní opatření. Podle profesora Vladimíra Černého z kliniky anesteziologie a intenzivní medicíny nemocnice v Ústí nad Labem žádná léčba Covid-19 zatím nemůže být považována za spolehlivou. „Není úplně pozitivní, že zatím není žádný efektivní lék a vakcína, takže musíme spoléhat na protiepidemiologická opatření,“ konstatoval i epidemiolog Roman Prymula. Dosud používané preparáty jsou pouze experimentální, lékaři je tak vlastně na pacientech testují.

Jaký bude vývoj?

„Máme sedm variant, kterými se může situace vyvíjet. Potřebujeme co nejpřesněji zjistit, jak velký podíl obyvatel se už s tou nemocí potkal a v jakých věkových kategoriích. Pak budeme schopni vybrat dvě, kterým už budeme věřit. Teď by mně přišlo nefér je prezentovat,“ uvedl Ladislav Dušek. Předpokládá, že by mohly být v květnu. „Virus prochází populací, nedá se s tím nic dělat a je nutné ho držet při zemi. Vybudovat systém, který umožní včas reagovat na nějaký průšvih,“ doplnil Dušek.

Statistika ukazuje, že počty nově nakažených pacientů se snižují: Máme nejhorší za sebou?

Testů je hodně, ale počty nově diagnostikovaných pacientů setrvale klesají. V pondělí přibylo pouze 82 nakažených novým koronavirem. Znamená to, že je nákaza na ústupu? Optimismus krotí odborníci upozorněním, že během Velikonoc se odhalilo méně případů, ale také se méně testovalo. Přesto je ale podle nich důvod k naději. „Nedochází k nárůstu počtu nemocných v rizikových skupinách a nepozorujeme výrazné změny v počtu a charakteristikách pacientů, kteří museli být hospitalizováni,“ popsal včera Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). To jsou důvody, proč se nedomnívá, že by u nás docházelo k nějakému rizikovému vývoji. Indikátor toho, že se epidemie u nás daří držet na uzdě, by podle Duška mohlo být procento pozitivních případů z celkového počtu provedených testů daný den. To klesá už od začátku dubna, kdy to bylo 6,1 procenta, na současných 4,6 procenta. ÚZIS také ještě vylepšil svůj odhad budoucího vývoje na deset tisíc případů na konci dubna. 

Nemocnice musí držet zálohu

Do normálu by se měl pomalu začít vracet i provoz v nemocnicích. „Stále platí riziko náhlého nárůstu pacientů,“ uvedl včera profesor Vladimír Černý. „Hlavní podmínka je, aby systém byl schopen vrátit se k nezbytné kapacitě v řádu dnů,“ uvedl Černý. Uvažuje se, že by nemocnice musely držet 20 až 25 procent kapacity lůžek intenzivní péče jako záložní.

Mnoho otazníků

Otázka nyní je, jak se do tohoto vývoje promítnou Velikonoce, kdy se spousta lidí vydala do parků či na výlety a bez roušek. Otazník visí také nad plánovaným uvolňováním vládních opatření.

NEKONTROLOVANÉ ŠÍŘENÍ ZASTAVENO

Tento graf ukazuje, jak klesají denní nárůsty nakažených ve vztahu k celkovému počtu případů. Denní změna, tedy procentuální nárůst oproti hodnotě předchozího dne, se blíží jednomu procentu.

S rouškou i několik let?

Jak dlouho vydrží imunita proti koronaviru po prodělání onemocnění? Bude se šíření viru měnit s ročním obdobím? Otázky, na které zatím nejsou stoprocentní odpovědi. Bezpečnostní opatření tak mohou trvat ne týdny a měsíce. Americké univerzity se podle CNN již připravují, že výuka nezačne po prázdninách, ale až v lednu 2021. Další opatření jako např. nošení roušek a doporučení nenavštěvovat seniory a nemocné se může protáhnout i do roku 2022. „Nebo do doby, než bude k dispozici léčba nebo vakcína,“ uvedli vědci z univerzity v Harvardu.

Zákaz nezákaz, na Blanensku se nasává!

Vlastním očím nevěřili policisté, kteří dostali tip na kontrolu vinotéky v jedné z obcí na Blanensku. Navzdory vládním nařízením o opatřeních proti šíření koronaviru se uvnitř veselilo dvanáct hříšníků – u piva, vína a většina z nich bez roušek! Někteří se snažili zmizet s výmluvou, že si do podniku jen odskočili a hned chtěli odejít. „Policisté ale od svědků zjistili, že tento večer není výjimkou, kdy majitelka vinotéky umožnila místním vstup,“ shrnula případ policejní mluvčí Lenka Koryťáková. Majitelku i hosty tak čeká za lhostejnost k vládnímu nařízení nemalý finanční postih.

Zdravotní sestra Marcela Balíková o muži (†44), který prohrál boj s koronavirem: VĚŘILA JSEM, ŽE TO DÁ!

Tři týdny ležel v umělém spánku na plicním ventilátoru, potom za něj dýchaly přístroje. U muže (†44) nabrala nákaza koronavirem katastrofický spád. Zdravotní sestra Marcela Balíková (46) i tak do poslední chvíle doufala v jeho uzdravení.

Pacient ležel ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na mimotělním oběhu. Selhávaly mu orgány, službu mu vypovídala játra. „Já věřím, že on to dá. Je mladší než já,“ doufala ještě v pondělí zdravotní sestra Marcela Balíková.

SMUTNÉ LOUČENÍ

Pacientův stav se ale začal zhoršovat tak, že zdravotníci volali jeho ženě a dětem, aby se s ním přijeli do nemocnice rozloučit. Zkušenost to byla pro celý personál srdcervoucí. „Ačkoli jsme na klinice ARO zvyklí, že nám odcházejí pacienti, s covidem je to jiné a těžší. Ti pacienti jsou mladší, mají rodiny, hypotéky,“ řekl vedoucí směny sester Michal Švarc.

VĚŘILY V ZÁZRAK

Sestry na nočních směnách pacientovi každé dvě hodiny nabíraly krev a věřily, že se stane zázrak. Výsledky krevních plynů a laktátu byly ale znepokojivé. Kyseliny mléčné měl v krvi tolik, že mu nakonec selhal organismus. Boj o život prohrál v úterý ráno.

Dvanáctkrát vyšší hodnoty

Hodnota laktátu (kyseliny mléčné) v krvi je dána poměrem mezi jeho tvorbou a odbouráváním v játrech. U zdravého člověka je menší než 2 milimoly na litr. Mrtvý měl však laktát v hodnotě 25, což je 12,5krát více, než je běžné!

Zdravotnice: Byl to fajn člověk

Nejvíce zdrcené z pacientovy smrti byly zdravotní sestry, které se o něj do poslední chvíle staraly. „Pamatuju si, když jsme ho přijímali. Povídali jsme si. Byl to fajn člověk,“ vzpomínala sestra Balíková.

Víte, že...

...mezi zemřelými s koronavirem je 11 lidí mladších 55 let?

Pravidla chování při nakupování aneb... JAK SI DOMŮ NEPŘINÉST NÁKAZU!

V obchodech se potkáváme s větším množstvím lidí, takže je tu i vyšší riziko nákazy. A pokud máte doma člena z rizikové skupiny, musíte být superopatrní. Jak bezpečně nakoupit a jak nákup dobře očistit?

Co po příchodu domu?

Na jednu stranu stolu dejte donesený nákup, druhou stranu stolu očistěte dezinfekcí, případně mýdlovou vodou. Sem budete dávat očištěné potraviny. Případně si na tuto stranu připravte i mísu či jinou nádobu, do níž běžně dáváte ovoce, zeleninu apod. z Tetrapakové obaly, plechovky a skleněné obaly otírejte dezinfekcí. 

Papírové krabice, které mají uvnitř další obaly (např. sáčky rýže), otevřete a bez dotyku vysypejte do nádoby/košíku na očištěné straně stolu.

Mražené zboží rovněž otřete dezinfekcí. Virus totiž mráz nezabije. z Plastové obaly buď otřete dezinfekcí, nebo z nich bez dotyku obsah vyndejte, pokud je v nich zboží, které lze vyndat (např. mrkev v pytlíku).

Ovoce či zeleninu, které byly v obchodě nebalené, omyjte v mýdlové vodě. Každý kus omývejte minimálně 20 vteřin. Poté pořádně opláchněte pod tekoucí vodou. z Než budete očištěný nákup brát do rukou, nezapomeňte si je pořádně umýt.

Co můžete, nechte odležet

Nový typ koronaviru se na různých površích udrží různě dlouho – např. na kartonu den, na plastu až 3 dny. Pokud máte sklep, garáž či zahradní domek, nákup, který nemusí do ledničky (např. trvanlivé nápoje a potraviny), zde nechte tři dny »odstát«. V bytě si můžete v předsíni či na chodbě zřídit tzv. přechodnou zónu. Na stoleček či přepravku dejte nákup, který zde můžete pár dní nechat.

Velký návrat 25. května z Plán omezeného režimu ministerstva školství: Do tříd pouze o tříd pouze 1. stupeň ZŠ!

Pokud vše půjde podle plánu, školáci se v omezeném režimu do lavic vrátí 25. května. Návrat ale podle ministra školství Roberta Plagy (41, ANO) bude dobrovolný a žáci by roušky měli nosit jen při kontaktu s lidmi. A pokud rodiče do školy dítě pošlou, nejspíš přijdou o ošetřovné!

Jak už v úterý večer představil ministr školství Robert Plaga, žáci druhého stupně základních škol se už do školních lavic zřejmě do 30. června nepodívají. „Pokud bude situace dobrá, mohly by děti během června chodit na vybrané vzdělávací aktivity, ale to je ještě brzy řešit a je to předčasné,“ řekl včera ministr. Do škol by tak měli jít pouze žáci prvního stupně, tedy prvňáci až páťáci. A to dobrovolně. „Do školy tak může jít ten, kdo bude mít zájem. Jde o pomoc pro rodiče, kteří potřebují řešit ekonomickou situaci,“ uvedl Plaga.

Jen pro zdravé

Děti by měly mít mezi sebou rozestupy, sedět po jednom a vyučování by mohlo být bez roušek. Ty by si měly nasadit jen v případě skupinových aktivit nebo ve společných prostorách. Školáci by tak podle plánu byli ve třídách maximálně po 15 a skupina by fungovala i odpoledne podobně jako družina. Rodiče před umístěním dítěte do školní skupiny budou muset podepsat čestné prohlášení, že dítě není rizikové, a také, že v domácnosti nikdo takový nežije.

Co ošetřovné?

Rodiče, kteří by dítě umístili do školy, by ale přišli o ošetřovné. To pro Aha! potvrdila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (38, ČSSD). „Obecně platí, že rodiče můžou čerpat ošetřovné za dny, kdy jejich dítě nebude kvůli regulaci ministerstva ve škole. Rodiče žáků 2. stupně do 13 let dál můžou čerpat ošetřovné, pokud bude škola uzavřená,“ napsala Aha!. Školy vláda uzavřela kvůli šíření epidemie koronaviru 11. března.

Maturity a přijímačky

V červnu by se měly odehrát přijímací zkoušky na střední školy nebo maturity. A mohly by probíhat i přípravy přímo ve škole. „Dovedu si představit že jsme schopni připravit skupinky po 15 studentech,“ řekla Aha! předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Známky stranou

Podle ministra není reálné, aby zvládli žáci z domova všechno, co by jinak probrali ve škole. Učitelé mají stejně jako dosud využívat hlavně slovní hodnocení a méně známkovat.

Výpomoc od kolegů

Jak situaci zvládnou školy, se Aha! ptalo mezi řediteli základních škol. „Počítáme s tím, že personál z druhého stupně bude vypomáhat. Někteří senioři, kteří jsou zaměstnaní, tak nám už sdělili, že by do škol raději nechodili, a podle toho se zařídíme,“ řekl pro Aha! viceprezident Asociace ředitelů základních škol Jaroslav Jirásko.

Tábory v srpnu?

Nejprve v druhé polovině prázdnin by se mohly uskutečnit oblíbené dětské letní tábory. Záležet ale bude podle epidemiologa Rostislava Maďara na výsledku první vlny uvolňování opatření, které proběhne během května.

Co s mateřinkami?

Ministerstvo zdravotnictví v březnu situaci nechalo na zřizovatelích, jestli provoz omezí, nebo budou školky pokračovat. Většina jich ale i přesto preventivně zavřela. S tím, kdy znovu otevřou, nepočítá ani plán ministerstva školství. Je tak opět na zřizovatelích, kdy se rozhodnou.

Covid-19 aktuálně

ČESKO: 6216 NAKAŽENÝCH, 166 MRTVÝCH A 819 UZDRAVENÝCH

 V době uzávěrky Aha! bylo potvrzeno, že v Česku onemocnělo koronavirem 6216 lidí. Nejvíce případů hlásí Praha a Středočeský kraj. V souvislosti s nákazou Covid-19 zemřelo 166 lidí. Vyléčených pacientů je 819.

Z PRAHY DO PRČIC PŮJDEME AŽ ZA ROK

Legendární pochod Praha – Prčice, který se konal bez přerušení od roku 1966, letos neproběhne. Přestože si pořadatelé přáli, aby se tradice nepřerušila, museli akci přesunout na květen v příštím roce.

REPATRIAČNÍ LETY ZA 100 MILIONŮ

Ze zahraničí se do Česka vrátilo repatriačními lety přes pět tisíc občanů. Náklady přesáhly 100 milionů korun. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) může až 75 procent této částky proplatit Evropská unie. Celkem bylo vypraveno 19 letů, další se organizovat už nebudou.

NA DOVOLENOU V ČESKU VYRAZÍ 63 % LIDÍ

Protože se neví, kdy se otevřou hranice, plánují Češi letošní dovolenou v tuzemsku. Podle průzkumu vyrazí po Česku téměř dvě třetiny z nich. Jde především o mladé lidi mezi 18 a 26 lety. Naopak doma kvůli nedostatku financí zůstanou lidé ve věku 54 až 65 let.

OTEVŘENÍ AŽ V KVĚTNU MŮŽE BÝT LIKVIDAČNÍ

Otevření zoo až koncem května, které naplánovala vláda v souvislosti s uvolňováním opatření proti šíření Covid-19, může být pro některé zoologické zahrady až likvidační. Právě květen je podle ředitelů zoo stěžejní z hlediska tržeb.

PLÁN NA OBNOVU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

Ministerstvo práce a sociálních věcí má už připravený plán postupného obnovení provozu sociálních služeb. „Bude záležet na doporučeních epidemiologů, řekla ministryně Jana Maláčová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.