Koronavirus v Česku: Vláda má plán návratu do normálu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Koronavirus v Česku: Vláda má plán návratu do normálu!

 (Úřad vlády ČR)

Kdy už konečně otevřou obchody? To kromě j jejich majitelů i běžných Čechů řeší také kabinet premiéra Andreje Babiše (65, ANO). A včera představil přesný plán – první etapa uvolňování přísných opatření začne už v pondělí, postupně otevřou také školy.

S optimistickými slovy přišel už v neděli vicepremiér Karel Havlíček (50, za ANO), když nastínil tři možné vlny postupného otvírání provozoven. Etap nakonec bude pět. Už od pondělí se otevřou například farmářské trhy, zpřístupní některá řemesla, lidé si navíc budou moci zajít do autosalonu pro nový vůz.

Na pivo až v květnu
Týden nato, tedy od 27. dubna, budou moci otevřít také některé obchody v nákupních centrech. Možnost legálně si vychutnat točené pivo na zahrádce Češi dostanou až ke konci května, zajít si na jídlo do restaurace nebo na panáka do klubu ale bude umožněno až v červnu. Navíc ani to není jisté. Podle Havlíčka totiž bude záležet na tom, jak se bude epidemie v Česku vyvíjet. „Může tam dojít k určitým posunům, ale byli bychom rádi, kdybychom to takto dodrželi,“ řekl včera po jednání vlády. Plán připodobnil k podobnému scénáři, který připravilo sousední Rakousko. Česká republika je podle něj obezřetnější v případě obchodních center.

A co školáci a studenti?
Také otvírání škol bude nabíhat postupně. Například odborníci nedoporučují úplné obnovení povinné školní docházky do konce června. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové by do škol měli jít hlavně ti, kteří zakončují ročník nebo mají závěrečné zkoušky. K tomu se přiklání i epidemiolog Roman Prymula (56). „Může se opravdu stát, že školy do konce června otevřeny nebudou v závislosti na náladách, které tu teď panují,“ řekl Seznam Zprávám. Ministr školství Robert Plaga (41, ANO) ale včera představil harmonogram návratu do školních lavic (viz box).

Jak a komu vláda ještě pomůže?
● Do konce týdne by se mohly otevřít například prodejny s obuví nebo se sportovními potřebami.
● Výpomoci v podobě až 360 vojáků se mají dočkat domovy sociálních služeb. Vojáci podle rozhodnutí vlády budou pomáhat personálu poskytovat pomoc, v zařízeních ale nebudou pracovat armádní lékaři.

Takhle mají postupně otvírat
Pondělí 20. dubna
● Řemesla s provozovnou
● Farmářské trhy
● Autobazary a autosalony
● Venkovní tréninkové aktivity profesionálních sportovců s vyloučením veřejnosti
● Svatby do 10 osob

Pondělí 20. dubna
● Vysokoškolští studenti v posledním ročníku studia – vždy v maximálním počtu 5 osob – budou moci docházet na individuální konzultace či skládat zkoušky či státnice. Individuálně bude možné také navštívit knihovnu či studovnu, ale pouze za účelem výpůjčky či vrácení literatury.

Pondělí 27. dubna
● Provozovny do 200 metrů čtverečních, pokud nejsou v nákupních centrech nad 5 tisíc metrů

Pondělí 11. května
● Provozovny do 1000 metrů, pokud nejsou v nákupních centrech nad 5 tisíc metrů
●Autoškoly
● Posilovny a fitness centra (bez možnosti využít sprchy a šatny)

Pondělí 25. května
● Restaurace, kavárny, bufety, vinotéky, pivnice s prodejem jídel a nápojů přes výdejní okénko a v rámci využití venkovních zahrádek
● Holičství a kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, masérské a rekondiční služby
● Všechna muzea, galerie a výstavní síně
● Zoologické zahrady – pouze venkovní výběhy


Pondělí 8. června
● Všechny provozovny v nákupních centrech
● Provozovny nad 1000 metrů čtverečních, které nejsou v nákupních centrech
● Restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky s možností využití vnitřních prostor
● Hotely a ubytovací zařízení
● Taxislužby
● Tetovací a piercingové salony
● Divadla, hrady, zámky
● Hromadné akce s odstupňovaným počtem účastníků
● Kulturní, společenské a sportovní akce do 50 osob
● Zoologické zahrady vč. vnitřních prostor
● Svatby za specifických podmínek
● Další opatření včetně cestovního ruchu

Pondělí 11. května
● Studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol se budou moci výhradně za účelem přípravy na maturitní, závěrečné zkoušky a absolutoria vrátit do škol. „Neznamená to, že všichni studenti maturitních ročníků musí do školy, ale je to možnost,“ řekl ministr Plaga.
● Umožní se též individuální výuka na základních uměleckých školách a jazykových školách.
● Prezenční výuka pak bude probíhat ve školách při dětských domovech se školou, výchovných a diagnostických ústavech.

Pondělí 25. května
● Možnost osobní přítomnosti žáků 1. stupně základních škol a ve školních skupinách. V těch bude moci být ale nejvíce 15 dětí, sloučení skupin nebude umožněno a o tom, jestli děti budou, či nebudou muset nosit roušky, rozhodne vyučující. Roušky však budou nadále povinné ve společných prostorách škol.
● Umožní se také výuka a vzdělávání na základních uměleckých školách, jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky, výuka ve střediscích volného času a domech dětí a mládeže – maximálně však do 5 dětí.

Nejdříve 1. června
● Možnost skládat maturitní a závěrečné zkoušky a absolutoria na konzervatořích a vyšších odborných školách
● Částečně se umožní skládat odborný výcvik.
● Omezená možnost realizovat praktické zkoušky na středních a vyšších odborných školách.

Červen
● Umožnit se má skládání jednotných přijímacích a školních přijímacích zkoušek na středních školách.

Hamáček: Češi o Velikonocích polevili! Vyhráno ještě nemáme!
Velikonoční svátky a krásné počasí vyhnaly Čechy ven. A ti se vykašlali na opatření proti šíření koronaviru. Podle vicepremiéra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (41, ČSSD) je euforie z uvolňování přísných opatření předčasná! Šéf rezortu vnitra počítá s tím, že se počty pozitivně testovaných na nemoc Covid-19 zvýší. „To, že čísla po Velikonocích budou horší, všichni víme. Čtyři dny krásného počasí jsou rizikový faktor,“ prohlásil Hamáček, který včera obhajoval otevření hobby marketů před svátky, byť s tímto krokem podle svých slov nesouhlasil. „Nikdo už dnes neví, co by se stalo, kdybychom hobby markety nechali zavřené a dvakrát tolik lidí by se nám nahrnulo do parků,“ uvedl vicepremiér.

Přestupky všude
To, že lidé polevili, dokládá i zvýšený počet přestupků jako například nenošení roušek či časté hloučky lidí v ulicích. „Můžeme se bavit, co za tím je, jestli optimistická čísla nebo krásné počasí. Kombinace těchto faktorů ukázala, že disciplína polevila, mě to mrzí, protože jsme ještě nevyhráli,“ apeloval Hamáček. Policie uvedla, že během svátků musela řešit denně kolem 600 přestupků. „Ten nárůst byl skutečně stoprocentní,“ řekl včera policejní prezident Jan Švejdar (52). Většinu deliktů ale prý muži zákona vyřešili domluvou a obešli se tak bez pokuty až 10 tisíc korun.

Osloví české firmy
Ústřední krizový štáb osloví pro nákupy ochranných pomůcek i české dodavatele, řekl po jednání štábu Hamáček. „Děláme všechno pro to, abychom oslovili i české výrobce,“ dodal s tím, že štáb ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu připravuje zadávací dokumentaci. Od začátku epidemie dal stát za nákup ochranných pomůcek kolem 12 miliard. Velkou část prostředků nakupuje už několik týdnů z Číny.

Přečtěte si
navratil
15. 4. 2020 • 08:31

Vláda má plán (origunál vymyšlený), ale mě by zajímalo jaký plán měli ve Wu-chanu ( krom toho že měli karantému : nikdo tam, nikdo ven ), že nákazu zastavili !?!? Ví to někdo jak to ve Wu-chanu dělali ? a co bylo účinné a co ne ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.