Velikonoce v nouzovém stavu v Česku: DAVY VŠUDE! A další aktuality | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velikonoce v nouzovém stavu v Česku: DAVY VŠUDE! A další aktuality

Velký pátek v Praze: Lidé využili teplé počasí a vyrazili na Náplavku (10. 4. 2020)
Velký pátek v Praze: Lidé využili teplé počasí a vyrazili na Náplavku (10. 4. 2020) (Blesk:Tonda Tran TONDA TRAN)

Krásné počasí, velikonoční svátky, chuť na jedno orosené a potřeba vyvětrat se... To vše vyhnalo davy lidí do přírody i do přeplněných hobbymarketů. Jenže pozor! Nikdy nevíte, kde na vás může číhat koronavirus!

Lidé obsadili okolí řek a na cyklostezkách bylo doslova natřískáno. V Praze na náplavce vedle sebe seděly desítky lidí. I když by koledníci neměli během zítřka vyrazit na pomlázku, zdravotní procházky zakázané nejsou. Zatímco včera a ještě dnes má být teplo, zítra se ochladí. „Očekáváme přechod studené fronty. Do Česka se vrátí i sněžení,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová. Podle předpovědi může teploměr klesnout pod nulu. „Nízké ranní teploty mohou způsobit omrzání květů stromů,“ říká Honsová.

Ministr Vojtěch o scénáři na uvolňování zákazů: OBCHODY DO MĚSÍCE, BEZ ROUŠEK V ČERVNU

Jediný, kdo má plán, je ten virus! To prohlásil šéf krizového štábu Jan Hamáček (41, ČSSD). O scénář dnů příštích se ale přesto pokouší skupina sestavená ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (33, za ANO). Ten nyní pro Lidové noviny naznačil, jak by se mohla začít přísná opatření uvolňovat. Když tedy koronavirus dovolí...

Farmářské trhy a vysoké školy

Podle Vojtěcha bude možné do konce tohoto měsíce povolit farmářské trhy. Ty ale budou muset fungovat jinak, než bylo dřív běžné. „Výdej se uzpůsobí tomu, aby se lidé neshromažďovali, aby zůstaly zachované rozestupy a podobně,“ řekl. Na vysokých školách by pak bylo zahájeno jen individuální zkoušení pro studenty posledních ročníků, aby mohli dokončit školu. Klasická výuka se prý obnoví až mnohem později.

Obchody až na ty s oblečením

Rozvážně se prý bude postupovat při otevírání obchodů. Rozhodně to nebude naráz ve všech. „Dokážu si však představit, že značná část běžných provozoven a obchodů by mohla do měsíce znovu začít fungovat,“ řekl Vojtěch. Jako jedny z posledních to budou prodejny s oblečením, kde není jisté, nakolik se vir na textilu »drží«. Přijde prý doporučení nové oblečení vyprat a vydezinfikovat a zakázáno nejspíš bude zkoušení v kabinkách.

Bez roušek a v hospodách přes den

Kdy přestanou být roušky na veřejnosti povinné? „Myslím si, že se bavíme o době někdy do června,“ uvedl Vojtěch s tím, že v jistých situacích budou vyžadovány dál. Vyjádřil ale naději, že by se mohly už předtím, nejspíš tedy během května, otevřít restaurace. „V prvním sledu bychom povolili provoz restaurací do určité hodiny, tím je míněno přes den. A opět za předpokladu, že budou dodrženy rozestupy mezi stoly, dezinfekce ploch a podobně,“ řekl. Až v létě by pak přišly na řadu noční kluby a bary.

Thajské porodnice myslí na všechny: Štíty i pro miminka

Děti většinou nemocí Covid-19 netrpí, mohou ji však přenášet. Pro každý případ jsou thajské nemocnice opatrné, novorozeňata vybavují maličkými štíty proti prskání ostatních.

„Máme extra opatření na ochranu těch nejmenších i jejich blízkých, obličejové štíty pro cestu domů s jejich rodiči,“ napsala na Facebook nemocnice Paolo. „Gratulujeme maminkám a tatínkům taky!“ Plastové štíty nemají miminka nosit pořád, to by přestalo být hygienické – jen pro cestu domů z porodnice nebo pak na nezbytné prohlídky. Thajci jsou každopádně opatrní, ač je na tom země zatím relativně dobře – v sobotu hlásila jen přes 2500 potvrzených případů a 35 mrtvých.

Ohrožené lidoopy by koronavirus mohl zdecimovat: Gorily také v izolaci

Pár případů potvrdilo, že se virus SARS-CoV-2 může přenášet na zvířata, přinejmenším na psy, kočky či fretky. Je proto velmi pravděpodobné, že se mohou nakazit i naši nejbližší příbuzní.

„Nevíme, jaké dopady by to mělo, kdyby se lidoopové nakazili,“ uvedl pro BBC primatolog Serge Wich. „Ale pochopitelně to, vzhledem k dopadům na lidi, nechceme riskovat.“ „Víme, že gorily jsou na lidské choroby velmi citlivé. Kdo má chřipku nebo se nachladil, ke gorilám vůbec nesmí,“ řekla agentuře AP Paula Kahumbuová z keňské ochranářské skupiny WildlifeDirect. Jasný precedens je s virovou epidemií eboly. Od 90. let zabila podle expertů tisíce goril a šimpanzů, možná i třetinu veškeré jejich populace. Mezinárodní svaz ochrany přírody proto doporučil větší odstup od goril: deset metrů místo běžných sedmi. A omezit se jen na nutné a co nejkratší návštěvy, samozřejmě se zákazem pro nakažené lidi. „Opatření jako vzájemný odstup a dobrovolná karanténa odpovídají doporučením na ochranu lidoopů,“ popsala pro BBC veterinářka Kirsten Gilardiová z projektu Gorilla Doctors. To se teď týká vlastně jen odborníků. Většina parků na východě Afriky se pro návštěvníky zavřela, beztak je teď turistika zakázána prakticky všude. Jenže pro chudé země i pro ochranu vzácných druhů je důležitým zdrojem příjmů a panují obavy, že nebudou peníze na strážce parků a pytláci si začnou víc dovolovat.

Helikoptérami »na chatu« do Cannes

Mysleli si, že když poletí soukromým tryskáčem a hned na letišti přesednou do vrtulníků, porušení zákazu cestování jim projde. Chyba lávky. Policie na mezinárodním letišti v Marseille zadržela partu deseti cestovatelů různých národností, kteří minulý týden přiletěli z Londýna a chtěli na pár dní do pronajaté vily v Cannes. Sedm mužů mezi 40 a 50 lety v doprovodu tří mladých žen (24 – 27) muselo zase sednout do letounu a potupně se vrátit do Londýna. Technicky vzato ani na francouzskou půdu nevstoupili, píše server BFMTV. Zato tři piloti najatých helikoptér dostali pokuty, že sem přiletěli bez pádného důvodu.

 



Přečtěte si
Platenik
12. 4. 2020 • 06:15

Věřící nesmí do kostela a OBI praská ve šveh, trošku zvláštní zdá se...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.