Předpověď počasí: Teplé počasí končí! Připravte se na...

Karanténa už je pro nás dlouhá. Parky jsou plné lidí, cyklostezky připomínají dálnici D1. Vyhněte se davům a jděte raději do lesa. Hlubokého lesa. Třeba na houby, už rostou.
Lehké uvolnění pravidel a možnost sportovat v přírodě bez roušek si řada Čechů vyložila po svém. A ústa a nos si nechrání ani v městských parcích, kde je teď díky krásnému počasí hlava na hlavě. Pokud se chcete nadýchnout, je mnohem lepší vyrazit do skutečné přírody. Třeba právě na houby. „Rostou smrže a kačenky, ale i je trápí sucho. Proto musíte tam, kde se drží vlhko a nechodí moc lidí. Ideálně někam do okolí mýtin, kde rostou trnky, šípky či plané třešně. Na zemi by měla být dostatečná vrstva spadaného listí,“ říká mykolog Dalibor Marounek. Než takové místo najdete, bude to chvíli trvat. Ale alespoň se projdete v místech, kde skutečně mít roušku nemusíte. Kačenky a smrže jsou navíc mimořádně lahodné houby.
Ojíněné houby
Stále ještě rostou i zimní druhy. Třeba jedlá kržatka zimní. Pokud ale nejste zkušenými houbaři, kteří ji spolehlivě rozeznají, raději se jen pokochejte její krásou. Tak jako Jaroslav Štolc, který rodinku ojíněných kržatek objevil u obce Jívová na Olomoucku. „I když ráno mrzne, roste už něco barevného. Vyfotil jsem si je a nechal tu krásu pro radost i druhým,“ prozradil milovník přírody.
Dobrota podle mykologa Dalibora Marounka
Kačenky na smetaně
Kačenky patří k nejlahodnějším houbám vůbec. Výborné jsou i jen podušené na másle, ale smetana jejich chuť ještě zvýrazní.
Potřebujeme: 300 g kačenky české, 200 g sladké smetany, 100 g šunky, ½ l vývaru z kostí, 2 lžíce hladké mouky, 1 cibuli, muškátový květ, citronovou šťávu, máslo, pepř, sůl.
Postup: Kačenky očistíme, opláchneme vodou a kloboučky podélně rozpůlíme, nožky nakrájíme na kolečka. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem z kostí, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Když jsou houby měkké, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, krátce povaříme. Na závěr ochutíme omáčku pár kapkami citronové šťávy a špetkou muškátového oříšku. Podáváme s těstovinami
Jak bude?
Teplé počasí vydrží ještě dnes, pak se bude postupně ochlazovat. V pondělí na severovýchodě místy rtuť teploměru ani přes den nepřekoná devět stupňů.
DNES: jasno až polojasno, místy déšť. Den 19 až 23 °C, na 15°C.
ZÍTRA: oblačno až zataženo, na jihozápadě přeháňky. Noc 5 až 10 °C, den 13 až 17 °C.
PONDĚLÍ: jasno až polojasno. Noc –2 až 4 °C, den 11 až 15 °C.
ÚTERÝ: jasno až polojasno. Noc –2 až 4 °C, den 12 až 16 °C.
STŘEDA: jasno až polojasno. Noc –3 až 3 °C, den 13 až 17 °C.