Pozor na koronašmejdy! Slibují léčebné účinky doplňků stravy, jenže... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pozor na koronašmejdy! Slibují léčebné účinky doplňků stravy, jenže...

 (Jarmila Štuková)

 Zatím neexistuje léčba, ani není žádný dostupný lék, který by nemoc Covid-19 léčil. Přesto se najdou tací, kteří na současné pandemii chtějí jen vydělat. Někteří výrobci doplňků stravy slibují zázračné účinky svých produktů v boji proti koronaviru. Přitom nás jen balamutí...

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Česká a slovenská asociace pro speciální potraviny (ČASP) v posledních týdnech zjišťují nárůst zneužívání koronavirové pandemie některými prodejci doplňků stravy na internetu. Objevují se zde klamavé informace o doplňcích stravy, které slibují údajné léčebné účinky ve spojitosti s Covid-19. Jde ale o nepovolená zdravotní tvrzení, jelikož zmíněné přípravky nemají proti onemocnění žádný léčebný účinek.

Doplňky stravy jsou potraviny
Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňuje, že doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potraviny, a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky. „Ty jsou vyhrazené pouze léčivům,“ vysvětluje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Právě v případě užití nepovolených zdravotních tvrzení se výrobci doplňků stravy dopouštějí podvodného jednání, za což jim hrozí pokuta.

Jdou po nich
Že prodejců, kteří parazitují na koronavirové epidemii, stále přibývá, potvrzuje i ředitel ČASP Bohumil Hlavatý: „Spolupracujeme se SZPI na odstranění těchto prodejců z trhu a snažíme se tyto případy aktivně vyhledávat,“ a dále dodává, že užívání doplňků stravy je lepší konzultovat se svým lékařem nebo lékárníkem, než se nechat zlákat klamavou reklamou.

Důležitá je prevence
Nezapomínejte, že nejlepší prevencí šíření nového typu koronaviru je, pokud to jde, zůstat doma. Velmi důležité je dodržování správné hygieny rukou, nošení ochranných roušek a správná manipulace s nimi a také posilování obranyschopnosti organismu a dodržování zásad zdravého životního stylu.

Kde ho najdete?
Velký obsah vitaminu C má černý rybíz, citron či červená paprika. Hodně jej obsahuje i rakytník, šípky, medvědí česnek nebo petrželová nať.

Šup na sluníčko!
Pro podporu imunity je důležitý také vitamin D, který se v kůži tvoří působením slunečních paprsků, kterých je v současné době dost. Z minerálů je pro podporu imunity velmi důležitý zejména zinek a selen.

Mějte dostatek »céčka«
Dostatečný příjem vitaminu C vám pomůže nejen posílit váš imunitní systém, ale zbaví vás i únavy a vyčerpání. Vitamin C můžete získat i z čerstvé ovoce a zeleniny.

Nakažený taxikář Robert (53) po léčbě remdesivirem: Jsem šťastný, že jste to nevzdali!
Ještě před pár týdny ležel ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na mimotělním oběhu. Nakaženému taxikáři Robertovi (53) jako jedinému v Česku podávali lék remdesivir. Nyní se zotavuje a všem děkuje za pomoc. „Těm lidem, kteří pomáhají, bych chtěl vzkázat, že jim hrozně děkuji. Moc si vážím, že mě z toho dostali, že to dokázali, že to nevzdali, že jsem prostě tady. Za to jsem moc šťastný,“ vzkázal Robert ve videu, které nemocnice zveřejnila na Facebooku. Ještě před pár týdny ležel v umělém spánku a dýchaly za něj přístroje. Oceňuje také přístup zdravotníků. „Každou chvíli se mě někdo ptá, jestli něco chci, jestli něco potřebuju. Jsou to opravdu andělé. Obdivuji, jak riskují, dennodenně tu nastavují krk, přitom vědí, jak je to nakažlivé,“ uzavřel Robert.

Dýchaly za něj přístroje
Robert byl prvním nakaženým onemocněním Covid-19 v Česku, který byl v kritickém stavu. Nejprve byl 10. března přijat v Thomayerově nemocnici pro podezření na zápal plic. Když se jeho stav zhoršoval, byl testován na koronavirus, který se potvrdil. Poté byl 14. března převezen do Všeobecné fakultní nemocnice, kde byl v umělém spánku připojen na mimotělní oběh, dýchaly za něj přístroje. Jako jedinému v Česku mu podávali experimentální lék remdesivir, který mohl mít vliv na zlepšení jeho stavu.

Covid-19 aktuálně
KRISTUS V LÉKAŘSKÉM PLÁŠTI
Na Den zmrtvýchvstání na slavnou obří sochu Krista Spasitele v brazilském Riu de Janeiro promítali lékařský plášť jako poctu a poděkování všem zdravotníkům. Lékaři jsou symbolem společného boje proti pandemii.

MILIONOVÁ POKUTA ZA RANDE
Lásce neporučíš. A poručit si nedal ani Australan Johnathon David (35), který opakovaně utekl z karantény v hotelu, aby mohl být se svojí přítelkyní. Rande s milovanou Victorií (30) ho ale vyjde pěkně draho. Buď vyfasuje pokutu ve výši až 1,2 milionu korun, nebo si odsedí rok ve vězení. Na verdikt soudu čeká David ve vazbě.

JÍDLO CHUDÝM ROZVÁŽÍ MAFIE
Chudým rodinám na jihu Apeninského poloostrova a Sicílii, kterým během karantény došly peníze na jídlo, podala pomocnou ruku mafie. Základní potraviny jim vozí zdarma! „Mohla by využít situace, kdy stoupá chudoba, k náboru lidí do své organizace,“ varuje italská ministryně vnitra. Další zase upozorňují, že se prý gangsteři dříve či později vrátí a svou laskavost budou chtít splatit.

BILL GATES: BUDE SE TO OPAKOVAT!
Pandemie, jako je ta současná, nás čeká co 20 let, pokud se nepoučíme. Uvedl to vizionář Bill Gates s tím, že ze vzniku celosvětové nákazy a rizika dalších viní také zvýšené globální cestování.

REKORDNÍ PROJEV MACRONA
Nejnovější projev francouzského prezidenta Emmanuela Macrona si naladili téměř všichni lidé ve Francii, kteří měli v pondělí po osmé hodině večer zapnutou televizi. Celkem podle analytiků televizní publikum čítalo 36,7 milionu diváků, což je pro zemi absolutní rekord. Karanténní opatření v zemi prodloužil Macron do 11. května.

Slzy a roztřesený hlas! Nakažený taxikář (53) covid-19 promluvil: Jste andělé, vzkázal lékařům a zdravotníkům

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.