Koronavirus v Česku: Uvolnit opatření? 3 scénáře, co nás čeká | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Koronavirus v Česku: Uvolnit opatření? 3 scénáře, co nás čeká

Jednání vlády o koronaviru: Lubomír Zaorálek, Roman Prymula, Karel Havlíček a Adam Vojtěch (9.4.2020)
Jednání vlády o koronaviru: Lubomír Zaorálek, Roman Prymula, Karel Havlíček a Adam Vojtěch (9.4.2020) (Úřad vlády ČR)

Tak jsme si pořádně užili prosluněné Velikonoce! No a teď za to možná budeme trpět o hodně déle, než bylo nutné. Jak moc se Češi vykašlali na opatření proti šíření nebezpečného koronaviru, to nemile překvapilo politiky i experty. Dnes má vláda zveřejnit »jízdní řád« uvolňování opatření pro příští dny. Co tedy můžeme čekat?

Nad tím, že Češi příliš podlehli euforii a o prodlouženém víkendu posedávali v hloučcích před »nálevnami« nejlépe s rouškami jen na bradě, se pozastavil i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (56). I když vláda podle něj musela před svátky riskovat uvolnění pravidel, protože lidé nemohli zůstat čtyři dny zavření. Kvůli neukázněnosti části z těch, kteří vyrazili ven, ale epidemiolog očekává nárůst infikovaných. „Dopady bude možné pozorovat za týden,“ řekl Prymula a dodal: „Pokud by se nárůst blížil ke 400, je logické, že další uvolňování nebude.“ Nejvíc nových případů nákazy v uplynulém týdnu bylo ve středu, a to 295.

Ve třech vlnách
Vláda má přitom právě dnes oznámit scénáře uvolňování pravidel. „Počítá se se třemi vlnami, pokud tam nebudou nějaké komplikované, toxické segmenty. Jde o maloobchodní prodeje a služby,“ uvedl v ČT místopředseda vlády Karel Havlíček (50, za ANO). Mezi jednotlivými vlnami by podle něj mohly být týdenní či desetidenní odstupy. „V prvních týdnech v květnu by mohlo být téměř vše otevřené, ale samozřejmě s ohledem na vývoj šíření koronaviru,“ uvedl. Jenže v tom je právě zakopaný pes. Jestli se potvrdí, že se počty nakažených kvůli Velikonocům podstatně zvýší, mohou podle šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (41, ČSSD) přijít na řadu i další restrikce. „Pak budeme nuceni znovu utahovat šrouby,“ varoval.

Tři možné scénáře uvolňování:
1. OPTIMISTICKÝ

* Ještě do konce tohoto týdne se otevřou další obchody jako třeba ty s obuví, s elektromateriálem či sportovními potřebami bez ohledu na velikost a postupně budou následovat i jiné. Do konce měsíce budou mít zelenou i farmářské trhy. 
*Do měsíce pak budou v provozu téměř všechny obchody – i když s omezeními, třeba že oděvy se nebudou moci zkoušet v kabinkách a bude striktně doporučeno zakoupené zboží vydezinfikovat. 
*Služby poběží do konce května téměř všechny – jako poslední otevřou ty kadeřnické a kosmetické.
*Lidé budou moci v dalších týdnech postupně odložit roušky i v jiných situacích než jen při individuálním sportování. Povinnost nosit je na veřejnosti skončí s květnem. 
*Ještě v květnu bude možné usednout do oblíbené hospůdky, i když s patřičným odstupem od ostatních.

2 .PESIMISTICKÝ
* Rozhodnuto bude současný stav  »zmrazit« ještě na několik týdnů, ale i přitvrdit.
Roušky budou striktně vyžadovány všude na veřejnosti, a to bez ohledu na odstup od ostatních, znovu je budou muset nasadit i individuální sportovci.  * Zakrývat ústa i nos bude nutné ještě v letních měsících.
*Většina obchodů i služeb zůstane ještě v květnu nadále zavřena.
*Zavřít budou muset i hobbymarkety, kde lidé nejčastěji porušují nařízení. *Omezen bude pohyb osob i během letních měsíců, což výrazně zkomplikuje rekreaci alespoň v tuzemsku.
*Do restaurace, natož do baru, si na oběd nezajdeme ještě ani v létě.

3. KOMPROMISNÍ
* Postupně otevřou další obchody, ovšem v prvních týdnech jen ty nejpotřebnější, které jsou nutné k chodu domácností.
*V prodejnách bude přísně kontrolováno dodržování epidemiologických opatření, jako je dezinfekce a odstupy lidí.
*Týkat se to ale bude jen malých prodejen, ty velké získají povolení otevřít až později.
*Roušky budou nadále povinné se současnými výjimkami, policie ale bude přísněji kontrolovat dodržování pravidel. Konec povinnosti nastane až v červnu, ale s tím, že v jiných situacích budou vyžadovány i nadále.
*Restaurace budou moci otevřít během dvou, tří týdnů, ale jen do osmé hodiny večerní.

Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě >>>

Zeman promluvil o krizi kvůli koronaviru v ekonomice. Čílil se kvůli zhovadilosti.

Video se připravuje ...

Přečtěte si
konvalinka34
14. 4. 2020 • 08:23

A vláda si myslí, že budeme stále jako ovce? Poslouchali jsme a byl nárůst. Tak teď ludi neposlouchají a bude taky nárůst. Hlavně to zkazili oni, když si neohlídali domovy pro seniory. Pořád nikde nečtu, kdo SKUTEČNĚ ZEMŘEL na coronavirus! Nemůžou se počítat staří a nemocní, tam to bylo jen doplňkově. A ač už rebel nejsem, tak v létě prostě roušku nosit nebudu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.