Srovnání cen v obchodech podle ČSÚ: Co podražilo a o kolik?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Srovnání cen v obchodech podle ČSÚ: Co podražilo a o kolik?!

 (Reuters, archiv CNC)

Vepřové, jogurty, brambory alkohol. Ceny těchto položek šly oproti únoru v březnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) nejrychleji nahoru. Odborníci ale míní, že kvůli epidemii letos inflaci – růstu cenové hladiny – pšenka příliš nepokvete.

Spotřebitelské ceny klesly v březnu oproti únoru o 0,1 % a inflace meziročně zpomalila na 3,4 %. „Největší podíl na tomto vývoji měl pokles cen pohonných hmot, kdy například průměrná cena benzinu Natural 95 byla 29,74 Kč/l, což byla nejnižší hodnota od srpna 2017,“ uvedla Pavla Šedivá z ČSÚ. Vedle levných pohonných hmot brzdilo meziměsíční inflaci také to, že útraty Čechů za kulturu a cestování spadly kvůli vládním omezením prakticky na minimum. Naopak podražila například zelenina – třeba brambory o více než 14 procent, dražší byl také alkohol. V jeho cenách se během minulého měsíce naplno promítlo zvýšení spotřební daně. Je tu ale i dobrá zpráva. „Kvůli pozastavení naší ekonomiky pravděpodobně k dalšímu růstu cen nedojde. Spíše naopak. Letos bychom už s vyšší inflací neměli mít problémy,“ míní ekonomka společnosti Bondster Jana Mücková.

Covid-19 aktuálně
ČESKO: 6111 NAKAŽENÝCH, 161 MRTVÝCH A 642 UZDRAVENÝCH 

V době uzávěrky Aha! bylo potvrzeno, že v Česku onemocnělo koronavirem 6111 lidí. Nejvíce případů stále hlásí Praha. V souvislosti s nákazou Covid-19 zemřelo 161 lidí, Vyléčených pacientů je 642.

HOBBY MARKETY: ÚTRATA 552 MILIONŮ
Hobby markety a prodejny jízdních kol směly otevřít teprve minulý čtvrtek, a už zaznamenaly rekordní tržby. Češi v nich přes velikonoční svátky utratili zhruba 552 milionů korun, což je o 61 procent více než v loňském roce.

OPERACE PŘES VIDEOHOVOR
K velmi netradiční operaci došlo v Jesenické nemocnici, kde pacientce po poranění ruky hrozila amputace. Protože nemohla být kvůli epidemii převezena na specializované pracoviště do Olomouce, lékaři se během operace radili s expertem pomocí videohovoru. Zákrok dopadl dobře.

PORUŠOVÁNÍ O VELIKONOCÍCH
Celkem 3614 případů porušení vládních opatření zaznamenali během víkendu pražští strážníci. Pražané většinou neměli zakrytá ústa a nos a shlukovali se. „Pátek byl za nás ještě relativně umírněný. O víkendu pak už bylo všude spousta lidí s ohledem na hezké počasí. Dost osob mělo roušky sundané nebo na krku. Lidé si pojem promořovaní vysvětlili hodně po svém,“ uvedla strážnice Irena Seifertová.

LIMIT BANKY NEZVÝŠÍ
Dosud platíme bezkontaktně bez zadávání PIN do 500 korun. Kvůli šíření koronaviru se limity na Slovensku a v Rakousku zvýšily. České banky ale se zvýšením hranice nepočítají. Podle bank jde o operaci, která trvá až několik týdnů. Navíc by rostlo riziko ztráty peněz při ztrátě nebo odcizení karty.

HYUNDAI OBNOVILA VÝROBU
Po třítýdenní odstávce kvůli koronaviru včera obnovila výrobu automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Namísto tří směn se bude ale pracovat pouze na dvě. Odstávku prodloužila naopak automobilka TPCA v Kolíně. Výrobní linky by se měly rozjet až v pondělí 4. května.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.