Pekárny mluví o zdražení: Konec rohlíku za 1,90 Kč?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Pekárny mluví o zdražení: Konec rohlíku za 1,90 Kč?!

Rohlíky podraží?
Rohlíky podraží? (Pixabay)

Zemědělci žehrají na špatnou kvalitu pšenice. Mlynáři zase, že i za tu chtějí moc a hlavní surovina pro výrobu pečiva – mouka – proto zdraží. A i prodejci už připouštějí, že s cenami budou muset jít nahoru.

Pšenice se urodilo dost, její kvalita je ale letos špatná. A i to, co udat jde, zemědělci raději prodají výhodněji na vývoz. Výsledek? Výkupní ceny jsou prý o 200 korun za tunu vyšší než před rokem, což podle Pavla Filipa ze Svazu průmyslových mlýnů ČR povede k tomu, že Čechům zdraží chléb i rohlíky.

Pořád láce? Jak moc si připlatíme?

Podle analytika Petra Havla růst zřejmě přesáhne inflaci, která v srpnu byla 3,3 procenta. Obyčejný 43gramový tukový rohlík, který dlouhodobě stojí kolem 1,90 koruny, by tak podražil na dvě. Zhruba kilový bochník chleba, který se prodával v červenci za průměrných 28 korun, by pak vyšel o korunu dráž. „Pokud se bavíme o obyčejném chlebu, ne o bochníku za 50 korun, tak ceny těchto základních surovin se prodejci snaží držet nízko,“ dodal Havel.

Důvody pro zdražení

Důvodů pro zdražení je však víc. „Letos se zvedla pekařům již cena droždí, které se stalo v období domácího pečení nedostatkovým zbožím,“ řekl Aha! Jaromír Dřízal ze Svazu pekařů a cukrářů. Pekárnám rostou rovněž náklady na mzdy a také měly vyšší výdaje během pandemie. Hlavní slovo jak moc se růst surovin i nákladů promítne do cen pečiva, budou prý mít obchodní řetězce. „Mají na pečivu obrovské marže a oni by mohli nárůst ztlumit,“ uzavřel Pavel Filip.

Přečtěte si
rydlo
14. 9. 2020 • 12:12

Rohlík za 1,90 Kč bývá pouze ve slevě, jinak rohlík stojí už dlouhou dobu 2,50 Kč i více.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.