Ministr Toman: Podraží ovoce a zelenina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ministr Toman: Podraží ovoce a zelenina

Ministr Miroslav Toman.
Ministr Miroslav Toman. (Foto ČTK/R. Vondrouš, Farma Ráječek)

Ceny potravin rostou každý rok. Mohou za to hlavně zvyšující se náklady na jejich produkci. Letos se k tomu ale přidá i koronakrize, která již nyní hýbe cenami v obchodech a ochromila i pracovní trh v zemědělství.

S vyššími cenami za některé potraviny počítá ministr zemědělství Miroslav Toman (60, ČSSD). Podle něho ale nemusí dojít ke zdražení úplně všeho. „Může dojít ke zdražení ovoce a zeleniny. Některé potraviny mohou dokonce i zlevnit, protože bude přebytek, například to může být u mléka,“ řekl ministr v České televizi. To potvrzuje také ekonom BH Securities Stanislav Křeček. „Kvůli restriktivním opatřením proti šíření koronaviru hrozí, že některá úroda vůbec nebude sklizena. To by znamenalo méně ovoce a zeleniny na trhu, a tím pádem i vyšší ceny,“ vysvětluje a dodává, že si lidé připlatí až třikrát tolik.

Vyšší dotace
Aby stát zamezil výkyvům cen a posílil soběstačnost, tak se rezort rozhodl navýšit dotační programy pro zemědělce. Do Programu rozvoje venkova má putovat o 3,3 miliardy korun více, další miliarda korun by měla jít na Podpůrný a garanční rolnický a lesní fond a půl miliardy na další zemědělské programy.

Chybějí lidi
Šéf rezortu vidí také problém v sezonních pracovnících, kterých je v Česku nedostatek. Podle jeho slov v případě zrušení nouzového stavu bude chybět až 5000 pracovníků ze zahraničí. „V okamžiku, kdy skončí nouzový stav, budou muset všichni pracovníci ze zahraničí s prodlouženými vízy opustit Českou republiku. Jde o pracovníky, kteří mají propadlá víza, ale ta jsou prodloužena pouze po dobu nouzového stavu,“ uvedl Toman a dodal, že nedostatek pracovníků se navíc bude v létě prohlubovat. A aby mohla být pracovní síla z Česka, tak chce ministr zjednodušit podmínky pro zaměstnávání tím, že se zvýší maximální počet hodin u dohod o pracovní činnosti ze současných 300 hodin na 600 až 1000 hodin.

Přečtěte si
candle
27. 4. 2020 • 11:25

A co ta každoroční žlutá ***? Té se to určitě týkat nebude. Jak vidno - záměrná likvidace českého zemědělství. Spousta zemědělců zkrachuje o německý podnikatel si tam opět postaví nejmenovaný prodejní hangár. Fuj, jak je mi zle!

havran2
27. 4. 2020 • 08:58

Papalášům je to šumafuk jestli bude nějaké zdražení !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.