Zdražily tabák, rajčata i máslo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zdražily tabák, rajčata i máslo!

Češi musí čím dál tím hlouběji sahat do svých peněženek.
Češi musí čím dál tím hlouběji sahat do svých peněženek. (ara)

Všechno letí nahoru! Inflace totiž v meziročním srovnání v září atakovala a vystoupala na 4,9 %. Češi tak musí čím dál tím hlouběji sahat do svých peněženek. Co o kolik podražilo? Podle dat Českého stati

Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) u nás meziročně podražila většina sledovaných položek. „Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá s tím, že cena rajčat je vyšší o 60 %, u banánů o 12 %, u másla a mléka pak o 14 %. Naopak o pětinu jsou levnější jablka, pomeranče, ale i třeba vepřové maso.

A jaký je další vývoj? „Budoucí vývoj cen je značně nejistý, vzhledem k turbulentnímu vývoji ostatních nákladů spojených s produkcí potravin, jako jsou ceny energií nebo cena lidské práce,“ řekl mluvčí Zemědělského svazu Vladimíra Píchu. A růst cen potvrdil také včera jeden z největších výrobců u nás, a to holding Agrofert. „Zatím nebudeme konkrétní. O jakékoliv úpravě cen budeme samozřejmě nejprve jednat s našimi odběrateli a budeme hledat společná řešení,“ oznámil jeho mluvčí Karel Hanzelka.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.