Turek a espreso škodí, nebo pomáhá? Infarktu zabrání filtr!

lDouhé roky se experti přou, zda si pitím kávy zlepšujete kondici, nebo naopak přivoláváte infarkt. Záplavy renomovaných studií docházely k různým výsledkům. Podle norských badatelů je však řešení rébusu prosté: filtr!
„Spojitost mezi konzumací kávy a hladinou cholesterolu je známá od roku 1983, studie identifikovaly dvě zodpovědné složky: diterpeny kahweol a kafestol,“ píší experti Norského institutu veřejného zdraví v magazínu European Journal of Preventive Cardiology: „Jejich koncentrace silně záleží na způsobu přípravy, což vysvětluje různé výsledky výzkumů. Nefiltrovaná káva jich obsahuje asi třicetkrát víc.“
Praktický dopad této skutečnosti ověřili na datech z velkých kardiologických studií, zahrnujících půl milionu dospělých Norů. V zemi se tradičně káva vařila přímo v konvici na plotně, většina už ale přešla na filtrovanou. A právě ti z analýzy vycházejí jako nejméně náchylní na kardiovaskulární choroby. Kdo pil jeden až čtyři šálky filtrované kávy denně, byl dokonce zdravější než kávoví »abstinenti«, respektive měl menší pravděpodobnost úmrtí na infarkt či mrtvici i z jiných důvodů. Loňská studie ve Švédsku zase ukázala, že filtrovaná káva snižuje riziko cukrovky druhého typu.
Kafestol a kahweol zůstávají i v našem turku, espresu, kapslích, french pressu (cafetière) a džezvě, naopak rozpustná káva je neobsahuje. Nejsou to ale jednoznační zabijáci, pomáhají proti rakovině. Závěr norských badatelů tak zní: máte-li vysoký cholesterol, přejděte na filtrovanou kávu, jinak se nenervujte.