Bernard (97) a Marie (93): Ano si řekli před 75 lety | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bernard (97) a Marie (93): Ano si řekli před 75 lety

2020: Před pár dny oslavili korunovační, jinak též nebeskou svatbu.
2020: Před pár dny oslavili korunovační, jinak též nebeskou svatbu. (Foto pro Aha! – Marta Gaspárková)

Když si Bernard (97) a Marie (93) Frantovi z Hodonína řekli ano, bylo 18. dubna 1945 a německá armáda se na jižní Moravě ještě zuřivě bránila náporu sovětských vojsk. Láska protkaná devíti dětmi jim vydržela doposud, Frantovi oslavili korunovační svatbu!

Jejich příběh zní jako scénář romantického filmu. „Znali jsme se od dětství. Postupně mezi námi přeskočila jiskra a my jsme zjistili, že jsme se zamilovali na celý život,“ shoduje se pár, který tenkrát žil v Boršicích u Buchlovic.

Proč nemají fotky?
Stejně jako ostatní se těšili na osvobození z područí nacistů. Nakonec se vzali ještě před ním, 18. dubna 1945. Boršice byly osvobozeny 29. dubna, tedy 11 dnů po jejich svatbě. Ta se mimochodem upekla narychlo a nezaznamenal ji žádný fotograf. „Bylo to složité období, proto nemají ani svatební fotografii,“ vysvětlila jejich dcera Marta Gaspárková (62). Kromě ní manželé vychovali dalších osm dětí. „Rodiče byli přísní, ale to jinak nešlo. Prožila jsem díky nim krásné dětství. Všichni jsme vystudovali, sedm nás má střední a dva vysokou školu.“

Recept na dlouhý život
Bernard vystudoval až po okupaci. Stal se kožním lékařem, pacienty léčil hlavně v Kyjově a Hodoníně. Marie měla na starosti domácnost, kterou podle dětí vzorně udržovala. „Rodiče si nepotrpěli na nějaká vybraná jídla. Nikdy nad ničím neremcali a snědli prakticky vše. Občas si rádi dají dobrý zákusek. Sem tam si vždy dali trochu vínečka, štamprle slivovice ale byla spíš výjimkou,“ svěřila Gaspárková.

Kvůli pandemii nemohli pozvat ani příbuzné
I ve vysokém věku se Bernard zajímá o dění kolem sebe a vše tlumočí Marii. Oba moc mrzí, že 75. výročí svatby nemohli oslavit kvůli pandemii koronaviru se svými nejbližšími. Doufají, že se sejdou co nejdříve.

Potomci Frantových
9 dětí
20 vnoučat
23 pravnoučat
1 prapravnouče

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.