Vědci spočítali, v kolik hodin je pití kávy zdravé… Trefujete se do správné doby? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vědci spočítali, v kolik hodin je pití kávy zdravé… Trefujete se do správné doby?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia)

Ranní vstávání, pauzu v práci, obchodní schůzku či odpolední dortík si bez ní většina z nás neumí představit. Káva je fundament! Stabilita dne! Kultura a společenský fenomén!

A hlavně je káva zdravá. Fakt, který potvrdil i nejnovější výzkum vědců z Queen Mary University v Londýně. Teď se vám asi ulevilo a už se pomalu zvedáte od stolu, abyste si k dalšímu listování připravili šálek tohoto povzbuzujícího nápoje. S tím ale ještě počkejte. Aby totiž káva pozitivně ovlivňovala chod našeho organismu, je třeba s ní umět zacházet.

NA MOZEK, JÁTRA I SRDCE

Řada lidí si myslí, že nejdůležitější složkou tohoto lahodného nápoje je kofein. Není tomu tak. Mnohem významnější jsou pro naše tělo vitaminy, polyfenoly a alkaloidy, které z kávy dělají elixír, jenž blahodárně působí zejmé na na naše cévy. „Tři až pět šálků kávy denně prokazatelně snižuje o patnáct procent riziko mrtvice a infarktu,“ uvádí odborníci z londýnské univerzity. „Umírněná konzumace také snižuje pravděpodobnost ztučnění jater či výskytu neurodegenerativních onemocnění, jako je Parkinsonova či Alzheimerova nemoc.“ Vedle toho káva zrychluje metabolismus (a tím pomáhá třeba i při hubnutí), dodává energii a podporuje výkonnost a chuť do práce. Aby ale káva takto fungovala, je potřeba dodržovat několik důležitých zásad. Roli hraje nejen způsob přípravy, kvalita zrn, ale také čas konzumace a osobní citlivost na látky v kávě obsažené. Takže to vezměme pěkně popořádku...

7.00 – VSTÁVAT A CVIČIT

Podle odborníků by příprava kávy rozhodně neměla být tím prvním, co po probuzení uděláte. Lepší je vypít skleničku vody, protáhnout se, dopřát si ranní hygienu a pak se najíst. Vhodnější je si kávu k snídani úplně odpustit. Pokud to bez ní ale prostě nedáváte, uvařte si ji až po jídle.

11.00 – ČAS NA KÁVU!

Tak tohle je prý ideální doba na šálek dobré kávičky. Na chvíli si vydechnete od práce a nápoj vás nakopne k další činnosti.

Zbytek článku najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si
František Klapal
5. 10. 2022 • 14:21

Já se teda poslední kávu během dne snažím většinou pít tak kolem druhé hodiny odpoledne. Je ale pravda, že já piji celkem silnou kávu. Docela si dávám záležet i na její přípravě. Nedávno mě totiž zlákaly takové ty pákové kávovary, viz http­s://ww­w.at­fornax­.cz/k:­1138/k­avova­ry/ tak jsem si domů jeden pořídil. Káva z takového kávovaru je úplně o něčem jiném.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.