Potraviny, které vám nedovolí usnout | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Potraviny, které vám nedovolí usnout

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Problémy s usínáním má velká část populace. Lidé zkoušejí různé triky, víte ale, že na kvalitu vašeho usínání a spánku mohou mít vliv potraviny, které zkonzumujete, než jdete do postele? Kávu před spaním většina z nás nepije, ale třeba čokoládu nebo chipsy si dáme klidně. Odhalte i další viníky nespavosti.

Pozor na ovoce i zeleninu

Květák nebo brokolice sice obsahují protein, který reguluje spánek, podílí se na tvorbě serotoninu – hormonu podporujícího spánek, ale obsahují také vlákninu, jež je těžko stravitelná. Na večer se vyhněte i pomerančům a malinám, jsou podle odborníků náročné na trávení. To samé platí o celeru i třešních.

Pozor si dejte i na alkohol

Po požití alkoholu sice usnete, ale spánek nebude dostatečně kvalitní, a pokud toho vypijete víc, probudíte se ráno vyčerpaní. Dochází k předčasnému probuzení a zkrácení celkové doby spánku, navíc významně narušuje snovou fázi nutnou k regeneraci.

Další tipy najdete v tištěné verzi Aha! 8. 6. 2021

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.