Zahradníkův říjen: Uložte zahradu k zimnímu spánku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zahradníkův říjen: Uložte zahradu k zimnímu spánku

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Pixabay)

Každý zahradník ví, že říjen je v jeho rajonu měsícem generálního úklidu. Zahradu je po létě potřeba důkladně vyčistit a připravit na dlouhý zimní odpočinek.

Zavlažte dřeviny

Zejména pokud je sucho, zavlažte důkladně, aby měly přes zimu dostatek vody potřebné k životně důležitým fyziologickým pochodům.

Vyjměte ze země hlízy

Jakmile spálí první mrazíky květy a listy jiřin a hlíznatých begonií, vyzvedněte jejich hlízy ze země. Očistěte je a nechte je na vzduchu oschnout. Poté je ukliďte do chladné místnosti, kde není vlhko, aby nezplesnivěly.

Záhony

Místa, kde byly letničky, uklidíme a zryjeme. Záhony, kde jsou dvouletky, vyplejeme, okopeme a dle potřeby zavlažíme. Otužilé trvalky zbavíme suchých natí, jež zkompostujeme. Trvalky, které jdou do zimy s živými stonky (např. chryzantémy), ořežeme až na jaře.

Naposledy posekejte trávník

Trávník naposledy posečeme, aby do zimy ještě trochu dorostl, a lépe ji tak přečkal. Nezapomeňte jej pak pečlivě shrabat.

Odstraňujte spadané listí

Lepší je spadané listí odstraňovat pravidelně než všechno najednou. Listí hrabejte do prvních větších mrazíků. Když půda promrzne, šíření plísní a hniloby již nehrozí.

Připravte půdu na jaro

Nachystejte půdu na pěstování zeleniny v příštím roce. Záhony určené pro pěstování brambor, košťálovin a plodových druhů zeleniny pohnojte organickým hnojivem. Záhony pro kořenovou a cibulovou zeleninu povápníme mletým vápencem. Deštěm zhutnělé půdy je potřeba vylehčit pískem, rašelinným substrátem nebo humóznějším kompostem.

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha! 11.10.2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.