85 % českých produktů v supermarketech: JAK TO ZVEDNE CENY? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

85 % českých produktů v supermarketech: JAK TO ZVEDNE CENY?

...
... (istock.com)

Papriky, meruňky, vepřové... stačí jeden nákup a zjišťujete, že v košíku se vám sešla málem půlka zástupců Evropy. Stopku dovozu potravin, které si dokážeme vypěstovat sami, chtějí dát někteří poslanci. Jenže peněženka českého spotřebitele by to nejspíš neocenila.

České potraviny mají být na pultech obchodů zastoupeny v příštím roce nejméně z 55 procent a jejich podíl se bude každoročně zvyšovat o dalších pět. Cílem je, aby v roce 2027, až Češi v obchodech sáhnou po jakémkoliv výrobku, měli 85procentní jistotu, že domů kupují to pravé české. S takovou hranicí zastoupení potravin v obchodech za sedm let totiž počítá návrh zákona poslanců Margity Balaštíkové (52, ANO) a Zdeňka Podala (67, SPD).

Opak pravdou?
Ten by příští týden měla probrat vláda. „Umožňuje regionálním výrobcům potravin prosadit se lépe na domácím trhu. Návrh dále přispívá k udržení zaměstnanosti na českém venkově. Návrh snižuje v konečném důsledku i uhlíkovou stopu a přispívá k závazkům na úrovni EU k uhlíkové neutralitě,“ uvádí v něm poslanci. Jenže jak Aha! zjistilo, jde spíš o výkřik to tmy! Rozházeli bychom si to totiž s Evropskou komisí a výsledkem by nemusely být kvalitnější a hlavně levnější potraviny v českých obchodech, ale spíš drahota a nedostatek!

KDO JE PRO?
Martin Ludvík, šéf Ovocnářské unie
Splnit požadovanou míru zastoupení českých výrobců v obchodech prý neměl být problém, aspoň u některých komodit. „85 % nebude problém u mléka či pečiva. Jestli 55, nebo 85 procent, to už je technická věc,“ říká Ludvík. Podle něj by dalším bonusem mohlo být to, že čeští spotřebitelé by mohli přestat spílat zemědělcům za to, že místo zemědělských plodin pěstují všudypřítomnou řepku. „Společnost musí být nositelem změn,“ říká.

Dana Večeřová, šéfka Potravinářské komory
Potravinářská komora by vyšší podíl českých výrobků na pultech uvítala. Podle její prezidentky Dany Večeřové ale bude záležet na předpisech, protože u některých položek je jeho podíl vyšší, jindy zase menší. „Například u zeleniny je soběstačnost jen 35 procent a pro zvýšení podílu by byly potřeba skladovací kapacity, třídicí a balicí linky. A to není otázka jednoho roku,“ řekla Aha! s tím, že u zeleniny představovaných 85 % reálných není

KDO JE PROTI?
Jaroslav Šebek, Asociace soukromého zemědělství
Ačkoliv to může vypadat, že se střílí do vlastní nohy, nad návrhem poslanců nejásá. „Je to velice nebezpečný návrh. Myslíme si, že to může rozvolnit tlak na kvalitu a že to pro trh není dobré,“ říká. „Podíl výrobků se zvýší, když bude více menších výrobců a dodavatelů na lokálním trhu. Pakliže bude jeden nebo dva výrobci, nebudou se muset zajímat o kvalitu,“ dodává Šebek. Krom toho je téměř jisté, že takovýto návrh – který by omezoval přísun výrobků z ciziny – by mohl vyvolat žaloby ze strany Evropské komise.

Tomáš Prouza, Svaz obchodu a cestovního ruchu
Třeba česká zelenina a ovoce je dostupná jen během sezony. „Pokud by návrh prošel, po většinu roku bychom nejedli nic než zelí, cibuli a brambory. Žádné uzeniny. Vepřové maso do nich se musí dovážet. Na pultech nezůstane téměř nic.“ Problémem také je, že dnes vlastně nikdo neví, jaké je zastoupení české produkce v obchodech. „Neexistuje společná definice,“ dodává Prouza.

Štěpán Křeček, šéfekonom BH Securities
Nejlepší prý bude nechat na spotřebitelích, ať se sami rozhodnou – jestli chtějí nižší cenu, nebo vyšší kvalitu. „Ve finále by to přispělo k tomu, že by byl menší výběr potravin a za vyšší ceny,“ tvrdí. Navíc prý není jisté, jestli by regulace jen nevedla k dalším kšeftíkům. „Zřejmě se bude obcházet přebalováním produktů či zakládáním dceřiných společností na území České republiky, které budou sloužit pouze k doložení českého původu potravin. Ve skutečnosti se tak toho moc nezmění,“ dodává ekonom.

Petr Havel, agrární analytik
Osmdesát pět? Můžeme klidně jít na sto procent, říká odborník. Ale vážněji. Podíl lidí v Česku, kteří jsou ochotni připlatit si za český výrobek, podle něj stále stoupá. A tak je i proto nesmysl, aby tohle ošetřoval zákon. „Není to v zájmu spotřebitelů, kterým se sníží nabídka a zvýší ceny,“ konstatuje Havel, podle nějž je nejméně polovina z výrobků, které v Česku kupujeme, původem z Česka.

Má iniciativa
Že by návrh byl šit na míru Agrofertu, bývalé firmě premiéra Andreje Babiše (65, ANO), který má pod palcem většinu potravinářské produkce, to jeho poslankyně Balaštíková odmítá. „Já jsem nikdy nebyla zaměstnancem Agrofertu a dokážu i tvrdit, že ani nebudu. Prosím vás, já jsem ten návrh začala s panem Podalem zpracovávat a pan Babiš ani netušil, že něco takového připravujeme,“ řekla v neděli v ČT.

Přečtěte si
pravlast
26. 5. 2020 • 11:18

Určitě jsem PRO protože dovozci a řetězce sem vozí hlavně II. až III. kvalitu a nikde se nechtějí zabývat změnou k lepší­mu.Mil­ka,i­talské sr*ačky,polské jedy,opravdu radši zaplatím víc domácímu výrobci.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.