Boj s koronavirem: Chystá se Česko na novou vlnu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Boj s koronavirem: Chystá se Česko na novou vlnu?

Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku (Foto Blesk - Daniel Černovský)

Život v Česku se teprve vrací do normálu, ale už teď hrozí, že drakonická vládní omezení a zákazy se mohou zase vrátit. Další vlna epidemie Covid-19 by totiž mohla přijít na podzim, možná ale ještě dřív. Vláda se však dušuje, že pak už by nasadila jen »lokální bič«.

Anketa Aha!: Čekáte druhou vlnu epidemie? A pokud ano, kdy?

Roman Prymula (56), epidemiolog

Pravděpodobnost je docela velká, tvrdí už bývalý náměstek ministra zdravotnictví: „Virus z populace nezmizel, i když se jeho parametry mění, přesto je možné očekávat, že by na podzim tady byla nějaká vlna. Nechci spekulovat, jak velká bude.“

Rastislav Maďar (47), epidemiolog

Pokud by se Covid vrátil na podzim, mohlo by podle epidemiologa Maďara jít už o třetí vlnu. „Druhá vlna se může projevit poté, co se rozvolnila opatření, budeme sledovat, jak se to projeví,“ říká.

Adam Vojtěch (33, za ANO), ministr zdravotníctví

Podle ministra zdravotnictví je Česko na druhou vlnu dobře připraveno. „Především už máme zkušenosti a víme, jak postupovat,“ napsal Aha! Vojtěch. Na doplňující dotaz, kdy ji lze čekat, už ale nedpověděl.

Jan Hamáček (41, ČSSD), ministr vnitra

Také Hamáček s odvoláním na odborníky nejčastěji zmiňuje podzimí období. „Je otázka, jak se bude virus chovat v chladnějších měsících. Do doby, než někdo vymyslí vakcínu, nebo lék bude lépe být připraven.“

Stručně a jasně: Hrozí opět...

*Zavřené školy – NE Školy ve všech krajích a městech už by se plošně neuzavíraly. O tom by rozhodovali v postižených oblastech zřizovatelé nebo ředitelé škol.

*Zákaz návštěv u seniorů? – ANO Osoby nad 65 let patří k těm nejohroženějším, proto je zřejmé, že by došlo k omezení návštěv v domovech pro seniory. Opět ale jen lokálně.

*Zákaz konání veřejných akcí – ANO Místa s koncentrací lidí, jsou pro šíření koronaviru rájem. Proto by se konání koncertů, výstav či sportovních akcí opět dočasně vystavila stopka.

*Uzaření hospod a obchodů– NE Spíše by se pouze znovu regulovala jejich otvírací doba. „Opatření by se aplikovala méně plošněji než na jaře,“ řekl Aha! Hamáček.

*Zákaz vycházení a shlukování se? – NE Zákaz vycházení – tedy domácí karanténa – by se vztahoval jen na rizikové osoby či ty, u kterých by se koronavirus potvrdil. Zákaz cestování za hranice – ANO Záleželo by na tom, jestli by byl koronavir lokální, či celoevropský problém. „Pokud by hrozilo zavlečení k nám, tak by se opatření na hranicích musela přijmout,“ říká Hamáček.

Další důležité otázky

*Jaké »zbraně« může vláda nasadit? Podle oslovených expertů a členů vlády by se bez pochyb vrátila roušková povinnost. Rizikové či nemocné osoby by se pak »vychytávaly« pomocí chytré karantény, opatření by ale byla jen lokální. „Už nechceme vypínat ekonomiku, pokud to nebude nezbytně nutné,“ napsal Aha! ministr Vojtěch.

*Bude v dohledné době lék či vakcína? Na to se v brzké době spoléhat nedá. Vývoj vakcíny trvá i 20 let. A ani rychleji dostupné léky se zatím neukázaly zcela spolehlivé. „Zatím nejlepší výsledky měl remdesivir, ale ne u všech, kteří ho užívají, vedl k vyléčení,“ dodává Prymula.

*Co když se Covid vrátí v období chřipek? „Toho se obává celý svět, protože těch respiračních onemocnění je celá řada, nejen chřipka, a může dojít k souběhu,“ říká Prymula. „Proto apelujeme, aby se lidé nechali očkovat proti chřipce, protože očkovaný chřipkou neonemocní,“ říká Hana Roháčová z Kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Další aktuality najdete v tištěné verzi Aha! 29.5.2020



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.