ČESKO PO UVOLNĚNÍ KORONY: Jak je to s lázeňskou péčí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

ČESKO PO UVOLNĚNÍ KORONY: Jak je to s lázeňskou péčí?

Esterka prodělala transplantaci jater a poté odjela s maminkou do dětské léčebny. Její stav se tam hodně zlepšil.
Esterka prodělala transplantaci jater a poté odjela s maminkou do dětské léčebny. Její stav se tam hodně zlepšil. (Foto Lázně Luhačovice, a. s.)

Malá Ester přišla na svět s neprůchodností žlučovodů, s tzv. atrézií žlučových cest, se kterou se narodí přibližně do deseti dětí ročně. Kvůli tomu prodělala před dvěma lety transplantaci jater. Co malé holčičce nejvíce pomohlo v následné pooperační péči?

Aha! ji i s maminkou Hankou zastihlo na konci pobytu v dětské léčebně Miramonti v Luhačovicích. Tady se snažili zdravotníci pomoci holčičce k plnohodnotnějšímu startu do života. Před nástupem do léčebny byla holčička považována téměř za autistu. „Mentálně je na úrovni dvouletého dítěte, i když jí jsou tři roky. Do pobytu v lázních například nechodila na nočník, ale teď to zvládá bez problému,“ chlubí se maminka.

Dítě s atrézií žlučových cest
Po narození u Esterky došlo k zánětu na žlučových cestách a žluč jí z jater neodtékala tak, jak měla. Hubla, zežloutlo jí bělmo i kůže a měla nafouklé bříško. Lékaři došli k závěru, že bude potřeba transplantace jater. „Narodí se vám první dítě a místo radosti neustále přemýšlíte, jak vše dopadne, vstřebáváte velké množství informací o nemoci, zažíváte cesty po nemocnicích a obrovský strach, ale musíte držet krok,“ vypráví o svých pocitech paní Hanka.

Transplantace a život po ní
Po transplantaci došlo u Esterky k trombóze jaterní žíly. Malá holčička byla v umělém spánku a třináct dnů se ji nedařilo probudit, až po třetím pokusu se to konečně podařilo.

Na léčbu s maminkou
„O lázně pro malou jsem požádala prostřednictvím pediatra. Esterka byla poprvé od transplantace v kolektivu. Bála jsem se, že vzhledem k tomu, že lázně se specializují na různá onemocnění dýchacích cest, bude Esterka hned nemocná, ale nakonec byla zdravá mezi nemocnými,“ pochvaluje si maminka, která byla v lázních s dcerkou jako doprovod a moc chválí přístup personálu k dětem. „Esterka před příjezdem trpěla syndromem bílého pláště, a teď na zdravotníky mává a směje se. Tady v léčebně Miramonti jsme vůbec neměly pocit, že je to zdravotnické zařízení,“ spokojeně vypráví maminka s tím, že celkově se její dcera za celý pobyt neuvěřitelně zlepšila. A to nejen po fyzické stránce, ale především z psychického hlediska. Dokonce se i rozmluvila a poděkovala sestřičce.

Lázně po koronaviru
„Do dětských léčeben jsme přijali první hosty už 29. dubna,“ uvádí MUDr. Jana Rydlová, lékařka malé Ester a vedoucí dětských léčeben Lázně Luhačovice, a. s., a pokračuje: „Začali jsme se stovkou pacientů, přičemž toto množství zvyšujeme v závislosti na rozvolňování nařízení a doporučení. Věříme, že se během léta postupně kapacity budou ještě více naplňovat,“ doufá lékařka.

Proč se nebát jet na léčení?
Odložit lázeňský pobyt, nebo jet? To je otázka, která dnes trápí spoustu lázeňských hostů, ale odpověď je zcela snadná – pobyt v lázních rozhodně neodkládejte! Chronická bolest a další zdravotní potíže totiž mohou zvyšovat stres více než obavy z karanténních opatření, a co víc? Lázně jako zdravotnické zařízení mají opatření nastavená dle platných nařízení na nejvyšší možné míře!

Jak to v lázních nyní chodí?
● Pacienti a hosté jsou požádáni o změření teploty
●Podepíší čestné prohlášení o bezinfekčnosti a aktuálním zdravotním stavu
● K dispozici jim je vždy dezinfekce rukou a používají se ochranné pomůcky
● Zatím platí zákaz návštěv

Co je komplexní lázeňská péče?
Této péči se říká lidově lázně »na křížek«. Jde o péči, kterou hradí vaše zdravotní pojišťovna:
◗ Ubytování ve standardním dvoulůžkovém pokoji
◗ Lázeňskou léčbu
◗ Plnou penzi podle lázeňského dietního systému Vyberte si lázně podle vašeho onemocnění a pošlete tam schválený návrh. K nástupu na pobyt budete předvoláni. Délka pobytu je podle diagnóz buď 21, nebo 28 dnů a vy jste celou dobu ve zdravotní neschopnosti.

...příspěvková lázeňská péče?
Jde o péči částečně hrazenou zdravotní pojišťovnou. Poskytuje se v případech, kdy nejsou splněny podmínky pro lázně »na křížek«, především u chronických onemocnění, a to zpravidla jednou za dva roky. Pobyt je buď třítýdenní, nebo čtrnáctidenní.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.