ZA PRÁCI S DĚTMI NAVÍC PLACENÝ TÝDEN: O pracovní místo se bude možné dělit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

ZA PRÁCI S DĚTMI NAVÍC PLACENÝ TÝDEN: O pracovní místo se bude možné dělit

Poslanci i v době koronavirové schvalují zákony.
Poslanci i v době koronavirové schvalují zákony. (Foto Aha! – M. Protivanský)

Vedoucí na dětských táborech či trenéři na sportovních soustředěních budou mít nárok na týden placené dovolené navíc. Musí ale působit ve spolku registrovaném minimálně 5 let a dobrovolné činnosti se musí věnovat alespoň rok. Schválila to Sněmovna.

Až dosud si lidé, kteří se věnují dětem a mládeži, mohli vzít tři týdny neplaceného volna, nově tak budou mít alespoň pět dní ročně zaplacených, i když maximálně do výše průměrné mzdy. Výhoda se proti dřívějšku vztahuje i na sportovní soustředění dětí a mládeže. Zaměstnavateli, který ale volno nemusí udělit třeba kvůli závažným provozním důvodům, bude tyto peníze refundovat správa sociálního zabezpečení. Novinka se začne uplatňovat až od Nového roku. Současně s ní jsou schváleny i další změny zákoníku práce. Bude například možné, aby se víc lidí dělilo o jednu pracovní pozici. Takzvaná sdílená pracovní místa mají pomoci matkám s malými dětmi či seniorům. Změní se i poskytování dovolené, a to za fakticky odpracovanou dobu a nikoliv za odpracované dny.

Úleva a DPH
Prošla také úleva pro firmy do 50 zaměstnanců, kdy mají být osvobozeny od sociálních odvodů za červen až srpen. Podmínkou je, aby nepropustily více než desetinu zaměstnanců a ve srovnání s březnem mzdy nesnížily o více než 10 %. Odsouhlasili i snížení DPH na ubytovací služby, vstupné na kulturní akce a sportoviště z 15 na 10 %. Posvětit to musí Senát.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.