Velký přehled: Čtvrt roku s koronavirem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Velký přehled: Čtvrt roku s koronavirem

Čtvrt roku s koronavirem.
Čtvrt roku s koronavirem. (Reuters)

Dvoumetrové odstupy, šití a nošení roušek a dezinfekce na každém kroku. Většina z přísných omezení u nás už sice padla, přesto o návrat k normálu v mnoha ohledech nejde. Včera uplynuly přesně tři měsíce od prvního výskytu nákazy koronavirem u nás. Jak se epidemie vyvíjela? Co můžeme čekat dál?

Nová nemoc se objevila v čínském Wu-chanu na počátku loňského prosince, 21. února byl potvrzen první případ v severoitalské Lombardii, která se stala evropským ohniskem nákazy. Právě odtud se virus dostal i do Česka, první tři případy se potvrdily 1. března.

Restrikce a uvolnění
A dva týdny po prvním výskytu nemoci u nás už byly v běhu tvrdé restrikce, které měly šíření nemoci zabránit. Život v zemi se téměř zastavil, ulice i dopravní prostředky se vyprázdnily. Černé scénáře se naštěstí neuskutečnily a od druhé poloviny dubna se mohla opatření uvolňovat. Mnohá nařízení, například povinnost nosit roušky uvnitř budov mimo domov, nadále zůstávají. Brát si je budeme muset i v létě na koupaliště!

Nebezpečí z jihu
Zatímco v Číně i Evropě se situace již uklidňuje, koncem května byla novým epicentrem pandemie vyhlášena Jižní Amerika. Situace je vážná zejména v Brazílii, kde v posledních dnech přibývalo přes 20 000 nových případů denně. To přidělává vrásky na čele i epidemiologu a novému zmocněnci pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romanu Prymulovi. „Hrozí nebezpečí, že do Evropy přijde epidemie z druhé strany,“ řekl Novinkám.

Druhá vlna více smrtící?
Před úderem druhé, více smrtící vlny varoval šéf Světové zdravotnické organizace pro Evropu Hans Kluge. „Na podzim bychom tu mohli mít druhou vlnu Covid-19 v kombinaci se sezonními nemocemi či spalničkami,” varoval v rozhovoru pro britský list The Telegraph. Upozornil, že ohledně viru se nic nezměnilo. „Stále neexistuje vakcína nebo účinný lék. Z historických pandemií víme, že země, které nebyly zasaženy zpočátku, mohou být zasaženy ve druhé vlně. Musíme být velmi, velmi opatrní,” nabádal.

V centru Prahy klesly ceny
Ačkoliv zákaz cestování do Česka již neplatí, nedostatek turistů se v zemi stále projevuje. V centru Prahy se tak uvolnila řada bytů, které jejich majitelé využívali ke krátkodobým pronájmům turistům a teď se snaží výpadek z příjmů dohnat lákáním domácích nájemníků na nízké ceny. Většinou ale takto výhodné smlouvy mají trvání jen třeba tři měsíce! Až o dvě třetiny zlevnily i restaurace na Staroměstském náměstí. Plzeňské pivo je tu k dostání i za 49 korun a oběd i do 150 korun. Ceny se však liší podnik od podniku.

Jak se nákaza vyvíjela
➤ 1. března 2020: První tři lidé v Česku měli pozitivní test na koronavirus. Všichni přicestovali z Itálie.
➤ 11. března 2020: Přerušení výuky na základních, středních, vyšších odborných i vysokých školách.
➤ 12. března 2020: Vyhlášení nouzového stavu, zákaz konání kulturních akcí nad 30 účastníků, zákaz vstupu na sportoviště, omezen provoz restaurací.
➤ 14. března 2020: Uzavření obchodů kromě vybraných prodejen. Restaurace smějí pouze vydávat jídlo z okének.
➤ 16. března 2020: Zákaz volného pohybu osob, uzavření hranic.
➤ 19. března 2020: Zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst.
➤ 22. března 2020: Zemřel první člověk nakažený koronavirem. Muž (†95) trpěl řadou zdravotních potíží.
➤ 17. dubna 2020: Počet vyléčených přesáhl hranici 1000.
➤ 24. dubna 2020: Konec zákazu volného pohybu, otevření hranic.
➤ 11. května 2020: První větší vlna uvolňování, otevřely se nákupní centra, holičství, zahrádky restaurací. Vrátili se žáci posledních ročníků základních a středních škol.
➤ 17. května 2020: Přestal platit nouzový stav.
➤ 25. května 2020: Druhá velká vlna uvolňování, skončila povinnost nosit venku roušku (s výjimkami), otevřely se vnitřní prostory restaurací nebo koupaliště a bazény. Do škol se v omezeném rozsahu vrátili žáci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.