Covid-19 v Česku: Otázky a odpovědi kolem dovolené v Chorvatsku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Covid-19 v Česku: Otázky a odpovědi kolem dovolené v Chorvatsku

Chorvatské pláže už zvou.
Chorvatské pláže už zvou. (Reuters)

Strávit letošní dovolenou v Chorvatsku? To už není žádná fikce! Země totiž otevřela hranice pro turisty z deseti zemí, mezi nimi Čechy. Deník Aha! proto přináší odpovědi, jaké jsou podmínky, abychom se vůbec mohli slunit u moře.

Můžeme už vyjet?
Je to tak, vyplývá ze čtvrtečního vyjádření představitelů vlády v Záhřebu. Chorvatsko otevřelo Čechům a lidem z devíti dalších států svou náruč. Neoficiálně však byl turismus na Jadranu možný již od 9. května. Příchozí museli ale prokazovat, že země má na jejich příjezdu „hospodářský zájem“ – což je právě turismus, nebo že v Chorvatsku vlastní nemovitost či loď. V praxi stačilo prokázat se dokladem o rezervaci ubytování. Teď tato povinnost odpadla.

Co teď pro to musíme udělat?
Pro vstup do země přijíždějící nahlásí předem své údaje včetně délky a místa pobytu. Chorvatská vláda pro to vytvořila formulář (dostupný na www.entercroatia.mup.hr), který lidé mohou vyplnit ještě před odjezdem. Tím by se měla cesta stát plynulejší, protože by se usnadnil průjezd na hranicích a netvořily se kolony. Po vyplnění formuláře pak máte potvrzení o nahlášení cesty a další potřebné informace pro pobyt u moře.

Co chtějí Chorvati vědět?
Formulář je zatím pouze v chorvatštině a angličtině, česká verze by měla být prý na spadnutí. Obsahuje sedmnáct políček s dotazy. Například uvádíte důvod cesty, tedy jestli jedete soukromě, pracovně nebo turisticky, jak dlouho se plánujete v Chorvatsku zdržet a další údaje. Mezi nimi také ty ohledně zdravotního stavu. Zda jste onemocnění koronavirem prodělal či zda byl v karanténě.

Chtějí Chorvaté osvědčení?
Ke vstupu do země se negativní test na koronavirus nevyžaduje. Platí ale tamní hygienická pravidla, která lidé musí dodržovat během pobytu. Především omezit na minimum kontakty s jinými lidmi, dodržovat rozestupy, tedy snižovat riziko přenosu viru. Lidé si ale musí během 14 dní od vstupu na území Chorvatska v ranních hodinách měřit teplotu, a je-li vyšší než 37,2 stupně Celsia nebo pokud se osoba bude cítit nemocná či pozorovat symptomy nemoci, musí telefonicky kontaktovat místního praktického lékaře, a pokud není dostupný, pak místně příslušného epidemiologa.

Jak se vůbec letos na Jadran dostat?
Cestování bude možné opět po zemi i ve vzduchu. Třeba společnost Smartwings spustí lety do chorvatského Splitu od 10. června. Mnozí čeští turisté ale raději jezdí po vlastní ose svými vozy. Podle Igora Siroty z Ústředního automotoklubu má cesta do Chorvatska místy připomínat adrenalinovou bojovou hru. „Naše dálnice D1 je v současnosti v nejhorším stavu. Následuje průjezd přes Rakousko a Slovinsko, který bude asi nejošemetnější,“ říká Sirota.

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě>>>

Co čeká řidiče při cestě autem?
Musíte podle Siroty počítat s tím, že byste tam v tuto chvíli kvůli koronavirovým opatřením správně vůbec neměli zastavovat. Kdo bude chtít vyrazit, má proto počítat s plnou nádrží a vzít si do kufru i plastový homologovaný kanystr. „Do deseti litrů je to povolené. Ale určitě by vás nikdo neměl zavřít jen proto, že si potřebujete natankovat. Ovšem musíte počítat s tím, že to bude trochu boj,“ upozorňuje expert a naráží na to, že bude platit omezení, že na benzinkách se nebudou lidé moc dlouho zdržovat.

Komu Chorvaté své pláže ještě otevírají?
Pro občany Slovinska, Maďarska, Rakouska, Česka, Slovenska, Polska, Německa a tří pobaltských států udělil Záhřeb výjimku z opatření, kterým vstup do země kvůli kornaviru dosud zakazoval. Podle tamních autorit totiž v těchto státech panuje obdobná epidemická situace jako v Chorvatsku, tedy dobrá. Většinu z těchto zemí chce také česká vláda zařadit na seznam bezpečných destinací, do kterých by mohli Češi jezdit a jejich občané zase k nám.

Co nás čeká po návratu?
Podle šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (38, ČSSD) by k plnohodnotnému otevírání hranic s vybranými státy mohlo dojít v půlce června. To by znamenalo, že by padla už jakákoliv omezení pro cesty, mezi nimi nutnost negativního »covidového « osvědčení. Do té doby ale dál platí, že každý navrátivší musí mít negativní RT- -PCR test na Covid-19 ne starší než 4 dny, nebo nahlásit svůj vstup krajské hygienické stanici, která rozhodne, zda pak skončíte na 14 dní v karanténě. Hygieně pak lze dodat výsledek už v Česku absolvovaného testu do 72 hodin od vstupu jeho území.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.