Koronavirová epidemie udeřila na Karvinsku: Kvůli horníkům čistili školu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Koronavirová epidemie udeřila na Karvinsku: Kvůli horníkům čistili školu!

Hygienici při práci na chodbách školy.
Hygienici při práci na chodbách školy. (Foto ČTK/Vladimír Pryček)

Největší problém s koronavirem je v těchto dnech na severu Moravy. Zde se nákaza šíří od havířů z Dolu Darkov ve Stonavě. Hygienici testují většinu z 1800 pracovníků. Covid-19 byl zatím nalezen u více než 169 lidí. V kraji kvůli tomu zavládla panika...

Vzorky odebírají hygienici horníkům, kteří pracují na Dole Darkov, v navazující úpravně a též na povrchových pracovištích. V pátek testovali 280 lidí, v sobotu už 900 a do pondělí chtějí otestovat šestnáct set lidí. Je tak jisté, že počet nakažených není konečný. „Mezi nakaženými je 135 zaměstnanců z dolu a 31 jejich rodinných příslušníků a další pracovníci jiného zaměstnavatele, kteří prováděli například údržbu,“ hlásila včera ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová. Testování probíhalo dál. Nákaza se šíří krajem dál. V karanténě je i třináct žáků a dvě učitelky Základní školy Generála Svobody v Havířově. Škola byla dezinfikována. „Jednoho hocha, jehož otec je horník na Dole Darkov, testovali v rámci rodiny. Test byl pozitivní,“ potvrdila problém náměstkyně primátora pro školství Jana Feberová (55, ČSSD).

Vyhlásí stav nebezpečí?
„Pokud dojde ke zhoršení epidemiologické situace, připravujeme se na možnost vyhlášení stavu nebezpečí. Kvůli tomuto kroku bych jako hejtman získal kompetence nařizovat krizová opatření na území kraje, která by mohla pomoci řešit aktuální epidemiologickou situaci,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (61, ANO).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.