Koronavirus v Česku: PROBLÉM JE PRAHA A SEVERNÍ MORAVA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Koronavirus v Česku: PROBLÉM JE PRAHA A SEVERNÍ MORAVA

 (Reuters)

Sice stále s ochranou úst a nosu, jinak už ale téměř běžný život. V Česku se i přes velké rozvolnění bezpečnostních opatření zatím daří držet epidemii »pod krkem«. Předpovědní modely uváděly, že na konci dubna u nás bude 10 tisíc nemocných, nyní se odhaduje číslo o šest stovek nižší pro konec května.

V současné době je více než 100 nakažených na 100 000 obyvatel jen ve 13 okresech ze 76. Narůstá podíl vyléčených a klesají počty zemřelých, celková úmrtnost je uváděna na hodnotě 3,5 procenta. „Jsme 14 dní po masivním uvolnění opatření 11. května. Epidemiologická situace nezaznamenává negativní trendy, uvolnění se na křivce negativně neprojevila,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vše ale zase tak růžové není. Problémem jsou lokální ohniska koronaviru. Zatímco na Chebsku a Domažlicku se situace uklidnila, problém je nyní Praha a Moravskoslezský kraj. Zatímco na severu Moravy se nákaza šíří zejména mezi horníky a jejich rodinnými příslušníky, v hlavním městě jde o komunitní šíření – v MHD, zahrádkách restaurací, na místech, kde se sdružuje více lidí a nedodržují doporučené dvoumetrové rozestupy. „Je to signál pro občany Prahy, aby dodržovali nastavená hygienická pravidla,“ dodal ministr.

Víte, že...
...seniorů nad 65 let je mezi nakaženými 20 %? Hospitalizováno bylo v květnu zatím 124 lidí, vážných případů bylo 30.

Reprodukční číslo použít nelze
Reprodukční číslo udávající průměrný počet lidí, které dál nakazí jeden pozitivně testovaný, je pro celou ČR podle Ladislava Duška z Ústavu zdravotnických informací a statistiky nevypovídající. Bez Prahy a Karvinska by bylo asi 0,8 a samostatně v Praze je 1,13. Průměr pro celou zemi je asi 1,08. „Ohniska táhnou situaci v celé republice nahoru,“ řekl Dušek.

Nemocných horníků je stále víc: VYHLÁSÍ STAV NEBEZPEČÍ?
Ohnisko nákazy v Dole Darkov na Karvinsku nedá vydechnout hygienikům. Chtějí otestovat více než tisícovku zaměstnanců OKD a jejich blízkých. Pozitivní nález se objevil i u strážníka v Ostravě- -Porubě, šestnáct jeho kolegů je v karanténě. Kraji hrozí vyhlášení stavu nebezpečí. Zatím je sto dvacet nakažených horníků a 12 členů jejich rodin. „Pokud by počet pozitivních testů po víkendu dramaticky narostl, zvažuji vyhlášení stavu nebezpečí, což by mi dovolilo nařizovat opatření, která by mohla vyřešit epidemiologickou situaci,“ řekl hejtman Ivo Vondrák. Ten už doporučil zakázat znovu návštěvy v nemocnicích a sociálních zařízeních, a jednotlivými ústavy to bylo přijato.

Strážníci v karanténě
V městské části Ostrava-Poruba měl pozitivní nález jeden ze strážníků. „Nakazil se mimo pracovní prostředí, nebylo to při výkonu služby. Šestnáct kolegů, kteří s ním přišli do styku, je v preventivní karanténě, všichni šli během včerejšího dne na testování,“ uvedl mluvčí městské policie Jindřich Machů.

COVID-19 AKTUÁLNĚ
ČESKO: 8770 NAKAŽENÝCH, 312 MRTVÝCH A 6019 UZDRAVENÝCH
V době včerejší uzávěrky Aha! bylo v České republice 8770 lidí, kteří onemocněli koronavirem. V souvislosti s nemocí Covid-19 jich 312 zemřelo. Uzdravilo se celkem 6019 pacientů, tudíž bylo 2439 aktuálně nemocných.

KARDIOLOGOVÉ MAJÍ SKLUZ
Mimořádné víkendové směny zavedla I. interní klinika-kardiologická Fakultní nemocnice Olomouc, aby dohnala skluz v lékařských výkonech, který zavinila epidemie koronaviru. Do poloviny května provedla ve srovnání s plánem o zhruba dvě stovky výkonů méně. Všechny by zdravotníci měli provést do konce června.

ČD: VYRÁŽÍME DO ZAHRANIČÍ
České dráhy od pondělí začnou jezdit do Berlína. Bude to jejich první obnovená linka do ciziny po přerušení provozu kvůli pandemii koronaviru. Vlaky do dalších měst v zahraničí chce společnost obnovit během června. Soupravy budou do odvolání stavět na hranicích kvůli namátkovým kontrolám cizinecké policie, cesty tak mohou trvat o něco déle. Cestující se budou muset obejít bez restauračních vozů.

BEZ VÍNA V GRÉBOVCE
Pražané i návštěvníci metropole se letos na vinobraní do Havlíčkových sadů v Praze 2, známých jako Grébovka, nepodívají. Městská část se ho rozhodla kvůli pandemii koronaviru zrušit. „Jako pořadatelé cítíme odpovědnost za život a zdraví občanů,“ uvedla starostka Jana Černochová (ODS).

RIZIKOVÉ PROFESE BUDOU SLEDOVAT
Ministerstvo zdravotnictví se chce zaměřovat na počty pacientů s nemocí Covid-19 v rizikových profesích. Kromě zdravotníků jde také například o pracovníky v gastronomii, u nichž se nemoc dosud projevovala častěji.

ČERVNOVÝ KONEC ROUŠEK
Roušky by se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha mohly i ve vnitřních prostorech odložit na konci června. Záležet to bude na epidemiologické situaci. Od pondělí 25. května nebudou povinné venku, pokud bude člověk se členy své domácnosti nebo od ostatních bude dál než dva metry.

Šíření nákazy v okresech pomáhá sledovat covidový semafor >>>

Přečtěte si
-bello-
23. 5. 2020 • 15:09

V Praze v MHD by měli automaticky hlásit opakovaně, že cestujíécí jsou povinni si chránit nos a ústa zakrytím. Běžte se podívat do tram či busů!Ukrajinci mají roušky pod nosem a mobilují na Ukrajinu, protože mají výhodné tarify.A takhle dokážou kafrat z jednoho konce Prahy na druhý, krátí si tím cestu.Řidiči to korigují, ale někteří na to kašlou.
Ministr Vojtěch je vřed na srdci zdravotnictví

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.