Cirkus Šimek zase vyjel: Radost už od deváté generace! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Cirkus Šimek zase vyjel: Radost už od deváté generace!

Šimkovi si už vychovávají své nástupce – Anitku a Emila.
Šimkovi si už vychovávají své nástupce – Anitku a Emila. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Koronavirus pořádně zatočil i s plány rodinného cirkusu Šimek. Ten zůstal od března »uvězněn« v Holešově na Kroměřížsku. Majitelům tak utekly dva divácky nejsilnější měsíce.

Nyní už připravují šapitó ve Vsetíně, kde budou vystupovat od čtvrtku do neděle. „Je to nejtěžší období, které náš cirkus pamatuje. Jsme osmou generací. Náš cirkus byl vždycky soukromý a my v tradici pokračujeme. Máme 30 zvířat. O chod podniku se stará 12 lidí. Sedm jich muselo zůstat doma. Pomáhala nám celá rodina,“ líčil Aha! principál Emil Šimek (37).

30 kilo masa denně
S manželkou Annou (34), rovněž z cirkusácké rodiny, chválili přístup starosty Holešova Rudolfa Seiferta. „Jsme opravdu vděční, jak nám vyšel vstříc a pomohl nám náročnou nouzovou dobu přestát. Moc děkujeme. Lidé občas přinesli zvířatům i krmení. Příznivci nás podpořili i finančně. Vždyť jen naši čtyři krásní tygři sibiřští a bengálští – Bruno (5), Charlie (6), Samba (5) a Čača (5), spořádají denně 30 kilo masa,“ přiblížili manželé.

Nouzové přírůstky
V čase nouzového stavu se zvěřinec dokonce rozrostl. „U velbloudů dvouhrbých přibyli dvě samice a sameček. Kobylka poníka Elizabet (10) přivedla minulý týden na svět kluka. A ještě máme dvě krásné lamy krotké. Tondu (3 měsíce) a Pegi (2 měsíce),“ chlubil se principál.

Věří podpoře lidí
Šimkovi mají syna Emila (12) a dceru Anitu (5). Odmalička cvičí. „Já dělám plastickou akrobacii,“ řekla Anitka a udělala provaz. Její brácha se věnuje drezuře poníků a akrobacii na pohyblivých válcích. „Snad nás lidé podpoří. Těšíme se, že dětem budeme rozdávat zase radost a zábavu, aby měly změnu. Mláďata si u nás mohou i pohladit,“ dodala Anna Alešová Šimková.

Otevření koupaliště se odkládá!
Pouhé dva dny se lidé z okolí Chomutova radovali z plánovaného otevření areálu Kamencového jezera. Namísto koupání ale přišla studená sprcha. Vláda totiž zpřísnila pravidla pro provoz koupališť v souvislosti s rozvolňováním koronavirových opatření. V areálu smí být nově totiž maximálně 300 lidí. „Neumíme si představit, že bychom na koupaliště pustili jen omezený počet a další museli od pokladen vracet domů,“ sdělila Aha! Věra Fryčová, ředitelka Zooparku Chomutov, pod nějž Kamencové jezero spadá. Vedení koupaliště po vzoru hesla Když jen tři sta lidí, tak raději nikdo slavnostní zahájení sezony odkládá. „Návštěvníkům se omlouváme, ale za těchto okolností nemůžeme otevřít, jak jsme plánovali,“ dodala ředitelka. Kdy se brány Kamencového jezera otevřou, nedokázal ale určit ani vedoucí areálu Karel Ton. „Věřím, že to bude jen otázka dní a především, že hlavní sezona už bude pak bez větších omezení,“ uzavřel.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.