Právě dnes! KONEC VELKÝCH OMEZENÍ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Právě dnes! KONEC VELKÝCH OMEZENÍ

Roušky venku budou minulostí.
Roušky venku budou minulostí. (Foto Aha! – M. Sekanina, K. Kopáč, T. Tran, ČTK/O. Hájek, R. Petrášek, D. Taneček, M. Chaloupka, I. Zehl, scom)

Život v Česku se dnes opět vrací do »normálu«. Kvůli stále hrozícímu onemocnění Covid-19 však platí různá opatření a omezení. Aha! vám přehledně přináší návod, kde se co smí a nesmí a jak se na veřejnosti na různých místech chovat.

Restaurace, kavárny a bary
Od dnešního dne se život vrátí do vnitřních prostor restaurací a barů. Ty ale nově musí být uzavřeny od 23 hodin. U vstupu musí provozovatelé zajistit dezinfekční prostředky na ruce a personál musí před příchodem nových hostů vydezinfikovat židle a stoly. A jak to bude s rouškou? Ta je podle ministerstva zdravotnictví povinná i u stolu. „S výjimkou konzumace,“ stojí v ministerském manuálu. Dbát na rozestupy mají podle rezortu zdravotnictví hlavně sami návštěvníci. Vzájemná vzdálenost by neměla být menší než dva metry. Výjimku ale tvoří společné skupiny hostů. Uvnitř provozovny i venku má být vzdálenost stolů minimálně 2 metry. Toalety se mají uklízet nejlépe každou hodinu.

Hotely a venkovní kempy
Vzdálenost minimálně dva metry mezi personálem a hosty bude platit také uvnitř hotelů a kempů. Zejména na recepcích, barech, v hotelových restauracích nebo úschovnách. I po hotelu budou muset být rozmístěny dezinfekce. „Kontakt mezi zaměstnanci a hosty i dotykový kontakt se spotřebním zbožím – jako jsou pera, registrační formuláře a platební terminály – se omezuje pouze na to, co je nezbytně nutné nebo zorganizované tak, že po každém použití dochází k dezinfekci,“ píše ministerstvo v manuálu. Pokojské budou muset nově na pokoji vydezinfikovat vypínače, kliky, madla nebo také ovládání. Z hotelů například zmizí švédské stoly.

Tetování a taxislužby
Všichni provozovatelé taxislužeb bez výjimek se mohou dnes opět vydat do ulic. A do taxíku jedině s rouškou. Stejná podmínka platí také v tetovacích salonech a podobných zařízeních.

Zoologické zahrady, hrady a zámky
V plném provozu začínají dnes fungovat i zoologické nebo botanické zahrady. Své brány otevřou i hrady a zámky. Vstupenky do těchto zařízení doporučuje ministerstvo nakupovat přes internet, aby nedošlo ke zbytečnému kontaktu. A uvnitř prostor musí být dodržovány rozestupy alespoň dva metry. Stejně jako ve všech uzavřených prostorech je povinná rouška či jiná ochrana úst a nosu. „Počet návštěvníků v placených venkovních prostorech bude v jednom dni omezen tak, aby nepřesáhl 150 osob na jeden hektar plochy zařízení. Organizace provozující hrady a zámky dále zajistí kontrolu používání roušek návštěvníky, zvýšenou frekvenci dezinfekce povrchů a ploch a dostupnost dezinfekce rukou pro personál,“ píše ministerstvo. 

Na koupaliště i do wellness
Přísné podmínky dolehnou hlavně na pohyb na koupalištích. V případě, že se necítíte dobře, s ohledem na ostatní návštěvníky byste raději měli zvážit, jestli do vody vůbec vkročíte. A bez roušky se neobejdete ani v areálu. Naštěstí ve vodě ji potřebovat nebudete. „Návštěvníci jsou povinni nosit roušku či jiný ochranný prostředek dýchacích cest při jakémkoliv pohybu v areálu koupaliště, s výjimkou pobytu na podložce nebo lehátku u přírodních a nekrytých (venkovních) umělých koupališť, chůze k dosažení vstupu do vody za účelem koupání a vlastního koupání (rouška se odkládá na podložce nebo lehátku),“ upřesnil manuál. Co největší rozestupy by lidé měli dodržovat i v šatnách a sprchách.

Saunování bez ceremoniálu
Povoleny mohou být i sauny, ovšem za specifických podmínek. Musí být nastaveny minimálně na 70 stupňů Celsia a lidé se v nich nemohou tísnit. Během saunování jsou ale zakázány kvůli víření vzduchu různé ceremoniály a také ledové studny či krystalická ochlazení. Hrozí totiž kontaminace a přenos na další návštěvníky. Mimo provoz jsou zatím také parní sauny. 

Hromadné akce
Uvnitř nebo venku se budeme moci zúčastnit akcí v maximálním počtu 300 osob ve stejný čas. I tady ale platí povinné rozestupy mezi lidmi. „Pokud bude epidemiologická situace i nadále příznivá, od 8. června dojde k navýšení limitu hromadných akcí na 500 osob a od 22. června až na tisíc osob,“ uvedl před týdnem ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). 

Návštěvy povoleny
Návštěvy v sociálních a zdravotnických lůžkových zařízeních upravilo ministerstvo zdravotnictví ve dvou variantách. Připravilo mírnější pro případ zlepšení epidemiologického vývoje a přísnější, pokud by se nemoc opět rychle »rozjela«. Nově bude moct návštěvy omezit sám provozovatel. V případě přísnější varianty se počítá se zřízením speciální potkávací zóny.

Žáci do lavic
Podle harmonogramu uvolňování se dnes otevírají 1. stupně základních škol. Maximální počet žáků ve skupině je omezen na 15 žáků a jejich organizované i zájmové aktivity jsou dobrovolné. Tělocvik ale bude zakázaný. Žáci budou muset nosit roušku a podle ministerstva školství je nutné, aby děti měli s sebou minimálně dvě roušky a sáček na jejich bezpečné uložení. Vyučující bude nicméně moci o jejím nošení rozhodnout dle potřeby. Ti, kteří do školy docházet nebudou, se stále budou učit vzdáleně z domova.

Na ulici bez roušky
Staly se nedílnou součástí a někde i módním doplňkem. Teď to ale vypadá, že konečně roušky odložíme. Ode dneška už je nebudeme muset mít nasazené venku, pokud nebude nikdo v okolí 2 metrů vyjma členů rodiny. V hromadné dopravě, uvnitř budov a v obchodech je ale pořád budeme muset mít. Pokud se ale epidemiologická situace nezvrtne, mohli bychom je definitivně odložit už na prázdniny. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.