Kempování může přijít na tisícovky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Kempování může přijít na tisícovky!

Little Ollive - Daihatsu 2000
Little Ollive - Daihatsu 2000 (little_ollive/Instagram)

– Letos v létě bude na dovolené řada lidí otáčet každou korunu. Jenže i nejlevnější způsoby dovolené mají svá úskalí a mohou se pořádně prodražit.

Dovolená v obytném voze, spaní ve stanu, koupání v řekách a jezerech a vaření na ohni. Stále víc Čechů propadá romantice a volnosti takového cestování, se kterým jde ruku v ruce i výrazná úspora prostředků. Jenže pak stačí dostat pár pokut a zjistíte, že by vás levněji vyšel týden v hotelu s plnou penzí.

Koupání: Až 100 000 korun

Vykoupat se v přírodě bez placení vstupného a bez hrozby pokuty jde poměrně snadno. Jenže při neopatrnosti můžete narazit i na chráněný vodní zdroj a tam hrozí za koupání pokuta až 20 tisíc korun. Pětinásobná, tedy až 100 tisíc korun, pak třeba v jezerech v národních parcích.

Parkování: Až 100 000 korun

Stačí si špatně vybrat místo, kde zastavíte svůj vůz, a už jste adeptem na vysokou pokutu. A prakticky ve všech přírodních místech, kde není oficiální parkoviště. Pokuta až 2000 korun vám hrozí, když zaparkujete mimo pozemní komunikaci nebo u vjezdu na ni z polní nebo lesní cesty. Navíc v lese, a to i tam, kde nejsou závory nebo značka zákaz vjezdu, můžete dostat až 5000korunový flastr, a to nejen od policistů, ale i od Lesní stráže. Za určitých okolností to ale může být až 100 tisíc korun.

Táboření: Až 20 000 korun

Přespat v lese je povoleno a nikdo vám to nemůže zakázat. Možná tak v chráněných oblastech, kde se nesmíte pohybovat mimo stezky, leda byste přechrupli přímo na pěšině. Jenže táboření už v každém lese zakázané je. Rozdíl mezi přespáním a tábořením není úplně jasný, ale jakmile postavíte stan nebo rozděláte oheň, jednoznačně táboříte a už vám hrozí pokuta až 15 tisíc korun. Za opuštění stezky v národním parku to může být až 20 tisíc korun. Naopak spaní pod širákem nebo v hamace v běžném lese, pokud v něm neprobíhá hon, nevadí a máte na to právo, i když jde o soukromý pozemek. Na ty je zakázáno vstupovat, pokud se jedná o zahrady, sady, dvory a v době, kdy se na nich pase dobytek, i na pastviny či louky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.