Netradiční porod gepardů: Paterčata se narodila za plotem kempu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Netradiční porod gepardů: Paterčata se narodila za plotem kempu!

Objevují svět.
Objevují svět. (Foto pro Aha! – Simona Jiřičková)

Ojedinělou podívanou mohli zažít návštěvníci ubytovaní na začátku června ve stanech Safari kempu ve Dvoře Králové. Ve výběhu chovného centra gepardů, které je v jeho sousedství, se odehrál porod pěti mláďat.

Paterčata přivedla na svět už zkušená matka Spirit netradičně okolo poledne mimo zázemí venku ukrytá pod keřem. Porodila je během krátké doby bez komplikací, takže nebyl nutný zásah pracovníků Safari parku.

Vyrušila je bouřka

„Zdálo se, že odchov gepardů bude probíhat venku. Až později, když se blížila silná bouřka, samice i s potomky zamířila do zázemí, kde setrvává dodnes,“ popsala zkušená zooložka Gabriela Linhart.

Dva kluci a tři holky

Gepardí caparti mají za sebou už první preventivní prohlídku, při které pracovníci zoo zjistili, že paterčata tvoří dva kluci a tři holky. Předpokládají, že za několik týdnů začnou pravidelně vycházet do výběhu v areálu Safari kempu. Později se matka s mláďaty přestěhuje do expozice v klasické části zahrady.

Světová úroveň

Safari park ve Dvoře Králové patří k nejúspěšnějším chovatelům gepardů na světě. První mláďata tohoto nejrychlejšího suchozemského zvířete na planetě se tu narodila v roce 1988. Od té doby se v zahradě podařilo odchovat již na 70 gepardů.

Přečtěte si
-bello-
29. 6. 2021 • 23:01

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.