Tragická smrt čtyřnásobné čapí mámy Barunky: Uhořela cestou za mláďaty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tragická smrt čtyřnásobné čapí mámy Barunky: Uhořela cestou za mláďaty

Barunka s Bukáčkem letos v dubnu, kdy zakládali rodinu.
Barunka s Bukáčkem letos v dubnu, kdy zakládali rodinu. (Foto pro Aha! – Jaro Jaroměř, INT, Facebook)

Zásah elektrickým proudem zabil čapí mámu Barunku. Samice si při návratu do hnízda na komíně v Mladých Bukách udělala zastávku na sloupu vysokého napětí.

K tragickému kontaktu čapí mámy s elektřinou došlo ve vzdálenosti necelého kilometru od hnízda, postaveného na komíně v zahradnictví. Její jen několik dní stará čtyři čápata právě zahříval táta Bukáček, zatímco ona sháněla potravu.

Nalovili jim ryby

Jelikož se čapí vdovec nyní nemůže od mláďat příliš vzdalovat a lovit, protože potřebují ještě zahřívat, s péčí o ně mu začal pomáhat majitel zahradnictví Šándor Havrán i další lidé. Hasiči u hnízda přistavili nádrž se vzduchováním, rybáři pro ně nalovili rybky.

Čekají, až vyrostou

„Čáp tuto pomoc zatím přijímá. Potravu i natráví a mláďata nakrmí. Až budou větší, doufejme, že postačí vypomoci tátovi potravou poblíž hnízda, aby se v něm mláďata již nemusela rušit,“ popsal situaci David Číp, vedoucí záchranné stanice Jaro Jaroměř, která s péčí pomáhá.

Nebezpečné sloupy

V České republice je přes 700 tisíc sloupů elektrického vedení o napětí 22 kV, přičemž většina z nich není zabezpečená proti úrazu ptáků a naopak mají kovové konzole. Při dosednutí na ně stačí větším ptákům jen brnknout křídly o drát a neštěstí je na světě. Již několik let je uzákoněna povinnost pro majitele vedení 22 kV tyto typy sloupů do roku 2024 zabezpečit, aby nedocházelo k úhynům ptáků.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.