V Žatci zkoumají historické chmelařské komíny: Jsou jako Maryška a Pepin | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

V Žatci zkoumají historické chmelařské komíny: Jsou jako Maryška a Pepin

Záběr z filmu Postřižiny od Jiřího Menzela.
Záběr z filmu Postřižiny od Jiřího Menzela. (Foto pro Aha! – Fabriky.cz)

Jako v legendárních filmových Postřižinách Bohumila Hrabala to v těchto dnech vypadá na historických komínech v centru Žatce. Maryšku (Magda Vášáryová) a Pepina (Jaroslav Hanzlík) nahradili dva experti na historii stavebnictví.

Prozkoumat musejí na tři desítky starých vysokých komínů chmelařských sušáren. Mají za úkol zjistit nejen jejich stav, ale nahlédnout i co nejvíce do jejich historie. „Musíme identifikovat všechny komíny, které příslušejí stavbám souvisejícím se skladováním a zpracováním chmele na území města,“ vysvětlil Martin Vonka.

Michal Horáček při výstupu na jeden z 30metrových komínů v Žatci.

Spolu s kolegou Michalem Horáčkem se proto opakovaně vydávají do výšky kolem 30 metrů. „Provádíme stavebně-historický průzkum. Ten sestává z vizuální kontroly komína, zaměření jeho základních geometrických parametrů a pořízení fotodokumentace,“ přiblížil Vonka. Díky tomu získá chmelařské město ucelený obraz o jejich stavu i návrhy, jak je dál využít. Zkoumání skončí na podzim.

První u nás

Žatec přistoupil k rozsáhlému průzkumu komínů jako první v ČR. „Žatecké komíny jsou unikátní nejen počtem, ale také funkční typologií, neboť sloužily především k odvádění zplodin ze sirných komor. Proto jsme se rozhodli pro tento projekt,“ přiblížila Olga Bukovičová z odboru rozvoje města s tím, že peníze na průzkum získalo město z dotace Ministerstva kultury ČR.

Martin Vonka (vlevo) a Michal Horáček zažívají Postřižiny na vlastní kůži.

Vzduch i síra

Většina komínů patří soukromým osobám. Mívaly různé tvary i funkce. Některé jsou oblé, čtverhranné i osmiboké a využívaly se jak k odvětrávání při sušení chmele, tak především k odvodu sirných zplodin, které vznikaly při konzervování chmele v sirných komorách.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.