Fotograf Pavel Černý (44): Zvěčnil liščata při hře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Fotograf Pavel Černý (44): Zvěčnil liščata při hře!

Zachytit malá liščata při hře se podaří málokomu.
Zachytit malá liščata při hře se podaří málokomu. (Foto Pavel Černý, ara)

Malá liščata vylézají z nory a začínají si hrát. Nastala chvíle pro fotografa z Aše Pavla Černého (44). Schovaný je ve křoví, prst má na spoušti a cvaká jeden snímek za druhým...

Pavel Černý je v přírodě každý den. Vyrůstal mezi myslivci a pozorovat zvířata ho baví od patnácti let. Celoživotní koníček a vášeň vyžadují ale pořádnou dávku trpělivosti.

Měl štěstí

„Lišky jsou velmi plaché a ostražité. Je opravdu těžké je zachytit třeba při hře. Já měl štěstí, že se mi to na pár vteřin podařilo. Musel jsem si u nory ale chvíli počkat,“ vypráví zanícený fotograf Jedno z liščat si ho po chvilce všimlo, písklo a bylo po všem.

Krmení mláďat

Pár týdnů nato se mu podařil další parádní kousek. Vyfotil, jak samička drozda krmí svá mláďata. Ta se ládovala jednou žížalou za druhou. „Co se mi ale nepodařilo zachytit, bylo, když k hnízdu přiletěly dvě sojky a začaly drozdí mláďata vyhazovat ven. Byl to velmi zajímavý souboj,“ lituje Černý.

Má i pexeso

V Aši mívá pravidelně výstavy svých fotografií a hrdý může být i na lokální sérii pexesa, kterou tvoří ašská fauna.

Mají více nor

Liška má obvykle několik nor. Jednu hlavní s mláďaty, kterých bývá od dvou do deseti, ostatní jsou rezervní pro případ nebezpečí, aby měla kam mláďata přenést.

Nepřátelé myslivci

Lišky nemají na růžích ustláno. Jen co se narodí, už si je myslivci berou na mušku. Považovány jsou totiž za škůdce revíru. Hony se pořádají i na mláďata.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.