V plzeňské zoo se mají čím pochlubit: LEVHARTÍ DVOJČÁTKA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

V plzeňské zoo se mají čím pochlubit: LEVHARTÍ DVOJČÁTKA!

Levhartí kukuč. No, nechtěli byste takovou číču doma?
Levhartí kukuč. No, nechtěli byste takovou číču doma? (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Velká radost panuje v plzeňské zoo. Jak by ne, mohou se pochlubit jedinečným odchovem. Na svět tu přišla dvojčata kriticky ohroženého levharta čínského. Máma Tika (3) o potomky vzorně pečuje a malé chlupaté kuličky se mají k světu.

Zatím si ještě pochutnávají na mámině mléce, ale brzy už začnou ochutnávat i »dospěláckou« stravu. Tedy to, co jedí jejich rodiče. „Samice dostává v asi dvoukilogramových kusech hovězí a skopové maso, králíky a slepice. Mláďata si z jejího začnou už brzy ukusovat a zároveň budou stále sát mléko. Bude to trvat asi půl roku. Plynule tak přejdou na masitou stravu,“ vysvětlila kurátorka chovu šelem Lenka Václavová.

Plody lásky

Dvojčata se narodila na začátku června. Samička dostala jméno Chen a teď už váží 2,48 kg. Sameček Chang je o něco větší, má 2,96 kg. Máma dvojčat Tika (3) přijela do Plzně v dubnu 2019 z polského Krakova, v červenci za ní dorazil z rakouského Haagu samec Amadu (2). Mezi šelmami na začátku letošního roku přeskočila jiskra a výsledkem jsou červnová koťata. Prvorodička Tika byla od začátku vzorná máma, až tím všechny mile překvapila. „Velmi často totiž samice své první odchovy nezvládnou, ona ale ano,“ pochválil samičku ředitel zoo Jiří Trávníček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.