V zoo jihlavské se narodila unikátní babirusa: Tohle je exotický prasojelen! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

V zoo jihlavské se narodila unikátní babirusa: Tohle je exotický prasojelen!

Chovatelé si oddechli, kanečkovi se daří skvěle.
Chovatelé si oddechli, kanečkovi se daří skvěle. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Jihlavská zoo je jedinou u nás, která chová prasojeleny. Tak v překladu označují indonéští domorodci babirusu sulaweskou. Prasátko sice má výhrůžně vyhlížející kly, je však přítulným tvorem a ujíždí na mrkvi a jablkách.

„Domorodcům mnohdy až 30 centimetrů dlouhé, ale měkké a křehké kly samců připomínají jelení parohy. Proto název babi, tedy prase a rusa, neboli jelen,“ vysvětluje pro Aha! s úsměvem Jan Vašák, ředitel Zoo Jihlava. Tam se mládě babirusy narodilo po mnoha letech. „Samička k nám dorazila před pěti roky z Anglie. Za celou dobu však nedokázala porodit zdravého potomka. Vždy její březost ukončil nečekaný potrat, nebo porodila mrtvé mládě,“ říká Vašák. Letos se konečně zadařilo a na světě je zdravý sameček. „Ani jsme nedýchali, než kanečka odchovala do současné skvělé fyzické zdatnosti,“ dodává ředitel.

Zatím se nevzdaluje od mámy.

Víte, že...

...hrozivě vyhlížející kly samců babirusy neslouží k boji, ani k rytí v rámci hledání potravy? Používají je při vzájemném imponování.

Otec je držen mimo rodinu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.