Z mapy republiky zbyla »sněhová Praha« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Z mapy republiky zbyla »sněhová Praha«

Dnes je při pohledu z dálky už jen malou tečkou na úpatí Studniční hory.
Dnes je při pohledu z dálky už jen malou tečkou na úpatí Studniční hory. (Foto pro Aha! – Kamery humlnet, Facebook, ara)

Sníh v Krkonoších ještě zvládá odolávat slunečním paprskům. Poslední zbytky leží na jižním svahu Studniční hory v Modrém dole na tzv. mapě republiky. Ale ač jsou tu ještě asi dva metry pokrývky, ze známého útvaru připomínajícího tvarem mapu Československa zůstává bílá už jen Praha.

A i její dny budou brzy sečteny. „Předpokládáme, že úplně roztaje v druhé polovině července,“ řekl Radek Drahný, mluvčí Správy Krkonošského národního parku. Sníh se na úbočí Studniční hory drží dlouho díky modelaci terénu a větrným proudům. Jeho vrstva zde proto dosahuje mnohametrových výšek. Za posledních 22 let měření se pohybovala od 5,4 do 15,7 metru, letos to bylo 9,6 metru.

VSTUP ZAKÁZÁN

Jelikož se sněhová mapa nachází v I. zóně národního parku, kam je vstup zakázán, pěšky se přímo k ní nedostanete. „Dobře viditelná je ale od Chalupy Na Rozcestí nebo z cesty mezi Výrovkou a Památníkem obětem hor v sedle mezi Luční a Studniční horou,“ poradil Drahný.

Stav sněhového pole před týdnem.

Dnes je při pohledu z dálky už jen malou tečkou na úpatí Studniční hory.
Takhle, jakoČeskoslovensko, vypadá v plné zimní kráse.



Přečtěte si
-bello-
8. 7. 2021 • 21:42

Díky za článek, i když to Slovensko, které není dávno "Českem " by měla příroda oddělit zátarasy tžeba padlými stromy, aby odpovídala mapa aktuální slovenské Covid "strategie "
Slováci mají dost, jsem mrtvá smíchy, nad jejich betonem na hranicích s námi .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.