Rarita v ovčíně na Frýdecko-Místecku: Rodí se jen dvojčata a trojčata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rarita v ovčíně na Frýdecko-Místecku: Rodí se jen dvojčata a trojčata!

Víte, že ovci, která nosí jehně, se říká bahnice a samotnému porodu bahnění?
Víte, že ovci, která nosí jehně, se říká bahnice a samotnému porodu bahnění? (Foto Aha! – Jana Gartnerová, Marek Sikora)

Bača z Hrčavy Marek Sikora se nestačí divit. V ovčíně se mu letos rodí samá dvojčata, sem tam trojčata. A zatímco v posledních letech převažovali beránci, poprvé má téměř samé ovečky.

Už přes 60 jehňat skotačí v hrčavském ovčíně a každým dnem přibývají další. „V tabulkách se uvádí v průměru 1,5 jehněte na ovci. My ten údaj nyní přepíšeme,“ směje se bača, kterému by mělo letos přibýt ještě 40 mláďat.

Pomoc s porodem

Bačovi i ovčákovi začaly po zimním klidu perné dny. Do stáje musí chodit několikrát denně i večer. Občas pomoci s porodem, dokrmit přes dudlík jedno dvě jehňata, a hlavně dobře živit matky, protože jim větší počet potomků dává zabrat. Většina ovcí zvládne přivést mládě na svět bez problémů sama. „Pomáháme jim spíše s tím, aby jehně začalo co nejdříve sát prvotní mléko bohaté na proteiny, nazývané mlezivo. Přistrčíme ho ke struku,“ dodává bača.

Běhají po stáji

„Jinak jsou mláďata zdravá, silná a neobvykle vitální,“ pochvaluje si Sikora. A řádí po celé stáji. Když ovce odkráčí ke krmení, a v asi 50 metrů dlouhém ovčíně se tak udělá prostor, drobotina se seskupí a běhá maraton hromadně z jedné strany na druhou i dvacetkrát.

Někdy mládě odstrčí

Občas se stane, že když má ovce například trojčata, jedno z nich odmítne s pocitem, že by neměla dost mléka pro všechny. „Letos k tomu zatím nedošlo, jen asi u dvou tří případů jedno z mláďat ještě přikrmíme, protože je slabší,“ vysvětlí bača. 

Čekají na trávu 

Bača i ovčáci se každoročně nejvíc těší na to, až se celá stáj vydá na pastvu. „Snad se tráva brzy zazelená, odhaduji, že by to mohlo být v květnu. I ven půjdou jehňata a starší ovce do ohrad zvlášť,“ doplní bača, který chová houževnaté francouzské plemeno Lacon.

Zůstávají u mámy

V hrčavské stáji jehňata zůstávají u matek pět až šest týdnů, než se odstaví a přemístí do samostatné ohrady, kde pozvolna přechází na pevnou stravu. Z nadojeného ovčího mléka se pak vyrábějí sýry. „Mnozí chovatelé praktikují intenzivní chov a mláďata odebírají ovcím hned po porodu. Ekonomicky jsou na tom lépe, ale ten mateřský pud tam podle mě chybí,“ zmiňuje bača Marek Sikora.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.