Letošní mláďata zaplňují záchranné stanice: Bezmocné veverky spí, jí a sílí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Letošní mláďata zaplňují záchranné stanice: Bezmocné veverky spí, jí a sílí

Mládě je pořádně při chuti.
Mládě je pořádně při chuti. (Foto Záchranná stanice Pinky, Lesy hl. m. Prahy)

Veverčí miminka s příchodem jara začínají zaměstnávat záchranáře. Jsou často ještě slepá, bezmocná a bez lidské pomoci odsouzená k smrti. Pečovatelé je z injekčních stříkaček krmí ve dne v noci.

O třítýdenní veverčí čtyřčata z Dobrušky na Rychnovsku pečuje Záchranná stanice Pinky. „Dva kluci a dvě holky se k nám dostali po kácení stromů na sídlišti,“ uvedla náhradní máma veverčích sirotků Kateřina Soukupová. Před sebou mají pět týdnů spánku přerušovaného každé čtyři hodiny kojením. „Svět poprvé uvidí za týden, kdy se jim rozlepí oči,“ dodala pečovatelka. Další paterčata přijala Záchranná stanice hl. m. Prahy. I jim lidé zničili hnízdo při kácení stromu. „Kvůli velkému ruchu v okolí se je nepodařilo navrátit zpět jejich matce,“ objasnila vedoucí ošetřovatelka Zuzana Pokorná. Je velká šance, že se veverčata vrátí zpět do přírody.

Ročně 80 veverčat

Do stanice Pinky se každý rok dostane z celé ČR zhruba 80 mláďat. Loni přijala 44 holek a 39 kluků. Při životě se podařilo udržet 64 veverčat a 59 se jich mohlo vrátit zpět do přírody. Většina nalezenců byla ve věku okolo jednoho měsíce, takže musela být dokrmována náhražkou mateřského mléka.

Jak jim pomoci

Veverče nikdy nemá být na zemi. Má být nahoře na stromě v hnízdě, kde je spolu s matkou či kam ho matka chodí pravidelně kojit. Leží-li bezvládně v trávě, ať už na zahradě, v parku či v lese, vždy potřebuje lidskou pomoc. Najdete-li veverky v nouzi, volejte na 606 070 632.

Kácejte s citem

Buďte při kácení stromů i údržbě zeleně na zahradách opatrní. V korunách a dutinách stromů se již mohou ukrývat mláďata. Řada živočichů také ještě spí zimním spánkem a zahradní práce je mohou předčasně probudit.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.