Lidé zase sbírají po polích malé ušáky: Soucitnost může zajíčky i zabít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Lidé zase sbírají po polích malé ušáky: Soucitnost může zajíčky i zabít!

Lidé si myslí, že jsou zajíčci na mrazivé zemi opuštění. Hluboce se mýlí.
Lidé si myslí, že jsou zajíčci na mrazivé zemi opuštění. Hluboce se mýlí.  (Foto Záchranná stanice Bartošovice)

Nejedna zaječice v současné době bloudí po polích a marně hledá svá mláďata. Lidé totiž malé zajíčky v domnění, že jsou na poli opuštěni, sbírají a nosí do záchranných stanic. I do té v Bartošovicích na Novojičínsku.

Jen v poslední době tam přibylo šest zajíčků. O další odebraná mláďata pečují chovatelé zajíců v širokém okolí. Lidé buď tvrdí, že zajíčky našel pes, nebo oni sami a mysleli si, že jsou v ohrožení.

Vydrží i –20 °C

„Rok co rok vysvětlujeme veřejnosti, že samice přicházejí potomky jen nakojit. Bohužel se mnozí pasují do rolí zachránců a nevědomky zvířatům škodí,“ řekl Aha! Jan Kašinský ze záchranné stanice. Přitom se malí zajíčci rodí osrstění, vidí, slyší a umí se zahřát. Vydrží i teploty –20 °C. Při umělém odchovu má zajíček menší šanci na přežití než ten ležící venku na mrazivé zemi. „Jednak nebude tak plachý, a problém mu dělá i přechod na tuhou stravu. V trávicím traktu se mu nedostává správných mikroorganismů, které by získal od matky,“ dodal Kašinský.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.