Chytří papoušci v pražské zoo: Chrastí, rozebírají a ochutnávají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Chytří papoušci v pražské zoo: Chrastí, rozebírají a ochutnávají!

Šiška s mrkvovou nádivkou.
Šiška s mrkvovou nádivkou. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Hlavinky si rádi lámou nestoři kea v Zoo Praha. Hlavně nad věcmi, které chrastí, dají se rozebrat, a nakonec i ochutnat. Jsou to jedni z nejchytřejších papoušků na světě.

„Jsou zvídaví, bystří, a tak je obtížné, aby je člověk zabavil,“ říká kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl. Z čeho chytrost nestorů pramení? „Tím, že žijí v horách nad hranicí sněhu, musejí být zručnější a šikovnější, aby si dokázali obstarat potravu a přežít,“ vysvětluje Vaidl. Nad tím, aby se papoušci nenudili, si zase láme hlavu Markéta Lavická, specialistka na pohodu zvířat v Zoo Praha. „Nejvíc je baví něco rozebírat a také, když předmět vydává zvuky,“ vysvětluje.

Plněné kokosy

Nestory kea nadchly kokosy naplněné oblázky s otvorem uzavřeným šiškou. Chvíli si s nimi pohazovali a poslouchali, jak chrastí. Pak šikovně vytáhli šišku, kamínky vysypali, a nakonec všechno naházeli do jezírka.

Ježci v kleci

Hlavolam se skládal ze dvou provrtaných dřevěných koleček spojených proutky. Uvnitř byla bambusová trubička s oblíbenými granulkami papoušků. I s tím si poradili. Vytahali proutky, pak dostali ven trubičku, z ní vysypali dobroty a sezobali je.

Přečtěte si
-bello-
8. 8. 2021 • 21:19

Včera jsem tam byla.Večer je tam aspoň kousek klidu. Papoušci jsou nad klokany, kde ředitel Bobek nechal klokanům kousek a po zbytku jejich domova jim hamtají návštěvníci a klokani jsou tam , jak v podnájmu a hned u toho je děsivá Pevnost Bororo .To je kotel řevu, kde rodiče odkládají své řvoucí potomky, ti tam skáčou a lezou po atrakcích " Pevnosti " a ze ZOO je tím pádem uřvaný Disney a celé je to na palici, zejména, když ptáci hnízdí.
Mimoto tam ředitel Bobek kousek od papoušků nechává pro kšeft dělat zaměstnanecké párty různým společnostem, a to i s muzikou.
Papouškům zde zmiňovaným pod nohama a mezi těmi hračkami a chrastítky lítají hnusný velcí potkani, který jim tam kradou potravu.A jsou tam pokaždý, když přijdu.Takže natrvalo.

ZOO by měla zrušit blbárnu Pevnost Bororo a nabádat návštěvníky k tichu.

Bobek ze ZOO udělal výdělečný cirkus. Chudák zvíře, který dostane ubytování v centru toho bordelu !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.