Miláčkem Zoo Zlín je unikátní mládě slona afrického: Zvídavý, průbojný, rád si hraje... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Miláčkem Zoo Zlín je unikátní mládě slona afrického: Zvídavý, průbojný, rád si hraje...

S mámou jsem v bezpečí. Že bych se trochu napil?
S mámou jsem v bezpečí. Že bych se trochu napil? (Foto Miroslav Pokorný a Zdeněk Urbanovský)

„Je to úžasná radost vidět čerstvě narozené slůně, jak prospívá a je zvídavé,“ řekly Aha! chovatelky slonů v Zoo Zlín Anna Žákovská a Michaela Nováková. Pečují o unikát. O kluka slona afrického, jediného v Česku.

Po smutné události, kdy slonice Zola porodila před třemi lety mrtvé mládě, vše dobře dopadlo. „Máme vůbec první mládě slona afrického narozeného v Česku. Budou mu tři týdny a je úžasné. Je vitální, nebojí se. Sameček je průbojný a zvědavý. Vše zkoumá, hraje si. Když zapršelo, rochnil se v kalužích. Máma Kali (27) se dobře stará a dohlíží i teta Zola (26),“ shodly se chovatelky. „Je to něco úžasného. Pro naši profesi je to úplně nejvíc, co můžeme zažít. Porod byl pro nás psychicky náročný, pak jsme se bály, zda se mládě napije a jak ho ostatní slonice přijmou. První tři dny spalo a slonice do něj choboty šťouchaly, budily ho. Pak ale pochopily, že jen odpočívá,“ řekly chovatelky unisono.

Chtějí mít klid

Návštěvníci slůně uvidí ve výběhu zatím jen od 11 do 12.30 a od 15 do 16.30 hodin. „Chceme, aby skupina v počtu tří dospělých slonic a mláděte, měla dostatek klidu. Postupně budeme hodiny navyšovat,“ uvedla Romana Bujáčková, vedoucí marketinku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.