Samice medvěda kamčatského přijela z Francie. Vítej v Brně, Irino! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Samice medvěda kamčatského přijela z Francie. Vítej v Brně, Irino!

Irina si své nové bydliště bedlivě okoukla.
Irina si své nové bydliště bedlivě okoukla. (Foto Zoo Brno)

 V zoologické zahradě na Mniší hoře patřili a patří medvědi kamčatští k oblíbeným návštěvnickým magnetům. Jenže po úhynu samce Jelizara v roce 2019 a přesunu jeho tří potomků do zahraničí tady jeho družka Kamčatka osiřela. 

Snahu získat »posily« hatil koronavirus, až teď se zadařilo! Z francouzské zoologické zahrady v La Fleche zamířila do Brna sedmiletá medvědice Irina. Po krátké karanténě už okoukla výběh a užila si i koupání v bazénu. Než se skamarádí s Kamčatkou, bude je zatím dělit plot. „Je hravá, zvědavá a prý dokáže být tak trochu podvodnice. A neměli bychom se divit, když bude občas nevrlá,“ práskla na medvědí dámu kurátorka chovu savců Šárka Mikátová.

Pohne i s balvany

Medvěd kamčatský je extrémně silný, odolný a pohyblivý. Jeho zuby překousnou jakoukoliv kost, jeho tlapy pohnou s balvany, vydrží hodiny sedět v ledové vodě. Je vynikajícím plavcem a za den dokáže ujít až 100 kilometrů. Ve volné přírodě obývá Kamčatku, Mandžusko, Sachalin. Zdrojem jeho potravy jsou lososi, nepohrdne ani bobulemi či ořechy. Dorůstá do výšky 2,5 metru, váží v průměru kolem 350 kilogramů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.